De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pasta wereldwijd verkozen tot lievelingsgerecht
Voedsel, Honger, Campagne, Groei, Voedselcrisis, Oxfam, Leven, Aarde, Voedseldebat -

Pasta wereldwijd verkozen tot lievelingsgerecht

donderdag 16 juni 2011 15:36
Spread the love

Resultaten van Oxfam-onderzoek over eetgewoonten

Politici, acteurs en muzikanten* uit de hele wereld openen vandaag het wereldwijde debat over voedsel. Dit debat sluit aan bij de internationale Oxfam-campagne ‘GROEI. Voedsel. Leven. Aarde.’ die ijvert voor voldoende voedsel voor iedereen, voor altijd.

Oxfam liet de eetgewoonten van 16.000 mensen uit 17 landen onderzoeken. Uit de enquête blijkt dat pasta het wereldwijde lievelingsgerecht is. Rijstgerechten en pizza volgen op korte afstand.

Deze enquête werd georganiseerd in het kader van de campagne ‘GROEI. Voedsel. Leven. Aarde.’ die Oxfam op 1 juni lanceerde. De campagne introduceert een radicaal nieuwe aanpak van het gebruik en het beheer van voeding en grondstoffen. Oxfam roept regeringen en grote bedrijven op om het wereldwijde voedselsysteem te herstellen, zodat iedereen voldoende te eten heeft.

Van Noord tot Zuid
De resultaten van de onafhankelijke enquête tonen aan dat de westerse eetgewoontes zich verspreid hebben over de hele wereld. Hoewel de nationale gerechten populair blijven – denk aan paella in Spanje, schnitzels in Duitsland en biryani in India – zijn pizza en pasta de lievelingsgerechten geworden van heel wat mensen. In 9 van de 17 landen halen ze de top 3 van favoriete gerechten. Behalve in Afrika, daar staan traditionele gerechten met maïs en ander basisvoedsel voorop.

Een andere wijdverspreide keuken is de Chinese. Chinees is de op een na favoriete keuze van de Mexicanen. Opvallend is dat fast food helemaal geen hoge toppen scheert, ondanks de populariteit van de westerse eetgewoonten. Kentucky Fried Chicken-KFC staat op plaats 107 net voor McDonald’s, die pas 113de wordt.

“Mijn lievelingsgerecht komt uit de zee”, vertelt Gael Garcia Bernal, de Mexicaanse acteur en Oxfam-ambassadeur. “Maar als ik over mijn eetgewoonten nadenk, maak ik me vooral zorgen over de grootschalige exploitatie van natuurlijke bronnen, zoals vis. We moeten laten merken dat we dit niet pikken.”

De 10 voedingswaren die wereldwijd het meest in de smaak vallen:

1. pasta (9 %)
2. vlees (6 %)
3. rijst (5 %)
4. pizza (5 %)
5. kip (5 %)
6. vis en zeevruchten (4 %)
7. groenten (3 %)
8. Chinese keuken (2 %)
9. Italiaanse keuken (2 %)
10. Mexicaanse keuken (2 %)

Als eten duurder wordt
De peiling maakt verder duidelijk dat de prijs van eten de grootste zorg is van 66 % van de wereldwijd ondervraagden. Meer dan de helft (54 %) van de ondervraagden zegt niet meer hetzelfde te eten als 2 jaar geleden. 36 % van hen wijt dit aan de stijgende voedselprijzen. Gezondheid en voeding zijn op wereldschaal de tweede bezorgdheid: 43 % van de respondenten noemen deze als hun grootste zorg.

“Tegenwoordig veranderen veel mensen hun eetgewoonten. Sommigen omdat ze eens iets anders willen proeven. Maar voor anderen komt het er vooral op neer dat ze minder – of minder goed – eten. En dit zijn vooral mensen uit de arme landen, die tot 80 % van hun inkomen aan voedsel moeten besteden. De armsten worden dus het zwaarst getroffen door de stijging van de voedselprijzen”, zegt Thierry Kesteloot, beleidsverantwoordelijke voedselsoevereiniteit bij Oxfam. “Eten is een van de geneugten van het leven, maar het is bovenal een fundamenteel mensenrecht. Daarom is het belangrijk dat we ons allemaal mengen in dit debat en dat we voedsel op een andere manier gaan telen en delen.”

Gael Garcia Bernal debatteert alvast mee: “Ik steun de campagne ‘GROEI’ van Oxfam omdat ze bedrijven uit de voedingssector en regeringen oproept om hun politiek te veranderen. Zodat niemand nog honger hoeft te leiden. Vandaag niet, en morgen ook niet.”

Neem deel aan het wereldwijde voedseldebat via www.ikgroeimee.be.

_______________________

* De beroemdheden die deelnemen aan het debat zijn de Braziliaanse oud-president Lula da Silva, aartsbisschop Desmond Tutu, de Beninse muzikante Angélique Kidjo en de Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal.

** Deze enquête werd uitgevoerd door het internationale onderzoeksinstituut GlobeScan. Zij ondervroegen meer dan 16.000 mensen in Australië, Brazilië, Duitsland, Ghana, Guatemala, India, Kenia, Mexico, Nederland, Pakistan, de Filippijnen, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, Tanzania, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
 

take down
the paywall
steun ons nu!