De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat Gennez zegt is de mening van de VN

Wat Gennez zegt is de mening van de VN

zondag 3 september 2023 14:24
Spread the love

Door een artikel in De Morgen eerder deze week kwam Caroline Gennez (Vooruit), minister van ontwikkelingssamenwerking, in aanvaring met de Israëlische ambassadeur in België. Haar uitspraken volgden voor een groot deel de mening van de Vereningde Naties, alleen liet ze deze quote opmerken: ‘De laatste maanden zien we systematische vernielingen van infrastructuur. Dit verdrijft hele gemeenschappen op de Westbank uit hun dorp. Een normaal leven wordt de facto onmogelijk gemaakt.’

Caroline Gennez haar specialisatie is Israël en Palestina, als student politieke wetenschappen schreef ze haar thesis over Israël en Palestina. België is één van de laatste landen onder onze buren waar er nog een gedoogbeleid is voor Palestijnen. En dit is een thema waar er binnen Vooruit nog op gehamerd wordt en waar veel leden mee bezig zijn. De laatste jaren ben ik vaak aangesproken geweest met vraag wat zou er politiek gebeuren moest het Israëlisch-Palestijnsconflict wegvallen.

Uit het artikel van De Morgen haalde ik volgende quote:

Gennez benadrukt dat 2023 ‘nu al het dodelijkste jaar is’ (eerste quote)  sinds lang in het Israëlisch-Palestijnse conflict. ‘De laatste maanden zien we systematische vernielingen van infrastructuur. Dit verdrijft hele gemeenschappen op de Westbank uit hun dorp. Een normaal leven wordt de facto onmogelijk gemaakt.’ (tweede quote)

Uit het artikel van UN news haalde ik volgende quote:

More than 200 Palestinians and nearly 30 Israelis have been killed so far this year in demonstrations, clashes, military operations, attacks and other incidents, which already surpasses last year’s death toll, UN Middle East envoy Tor Wennesland said in a briefing to the Security Council on Monday (21/08/’23)(bron eerste quote)

Hier wordt bevestigd dat Gennez zich op officiële bronnen baseert voor haar eerste quote, maar de tweede bron voor haar tweede quote is het nog raden. Zelf ben ik ooggetuige dat er in de Westbank dorpen werden afgebroken en we zijn allemaal getuige geweest van de afbraak van schoolgebouwen en ziekenhuizen door Israëli op TV. Dus is het niet moeilijk om ons dit voor te stellen dat dit echt gebeurt en dat quote twee correct is.

Het besluit is dus dat de mening van Gennez doordacht en zeer mals is voor Israël. Het lijkt dus duidelijk dat Israël Gennez al langer op de radar heeft staan. Het is trouwens ook bijna het voorzittersschap van België in de EU. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!