De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Venezuela weer in zee met de VS en nú ook China

Venezuela weer in zee met de VS en nú ook China

vrijdag 1 december 2023 02:11
Spread the love

Sinds juni 2023 onderhandelt Venezuela weer met de VS, er waren enkele voorwaarden gegeven voor het vrijverloop van de verkiezingen. Deze leken relatief ingehuldigd, blijkbaar komen er nu andere kapers op die kust namelijk China. De gouverneur van de industriële provincie Carabobo ging onderhandelen met medewerkers van de Chinese overheid.

De VS lijkt meer te pushen voor eerlijke en vrije verkiezingen omdat er deze keer een reëele kans is om president Maduro te verslaan. Daarvoor is de VS instaat om bepaalde herschikkingen te doen van het embargo tegen Venezuela. Toch krijgt Maduro ook weer meer slagkracht als hij China weer achterzich krijgt. Dit betekent niet dat de Chinezen achter Maduro staan. De Chinezen zijn al enkele jaren vertrokken uit Venezuela omdat zeer heel veel slechte inversteringen hebben gedaan in dat land. China zou interesse hebben om haar economisch model naar Venezuela te exporteren.

Het lijkt dus duidelijk dat de VS kiezen voor eerlijke verkiezingen en daarvoor water bij de wijn willen doen. Hierdoor zou eens kunnen gebeuren dat er een fascistische regime aan de macht komt. Veel oppositiekandidaten roepen op dat dit ook niet de oplossing zou zijn. De oplossing zou zijn een Chineessysteem waar zowel het communisme als het capitalisme in vermegd zijn. Zou Chine dan ook weer klaar staan om te investeren?

Venezuela is een land waar nog altijd 65% van de bevolking kiest om op een democratische manier de zaken te regelen aan de hand van verkiezingen. Venezuela heeft een lange geschiedenis en om er over te praten moet je al eens ‘Venezuela What Everyone Needs To Know’ hebben gelezen volgens specialist Oliver Stuenkel van Fundação Getulio Vargas.

Eind juni zijn er verkiezingen, het ziet er naar uit dat er systemchange zal plaatsvinden, maar kan Venezuela nog deze destabilisatie aan. Daarmee dat globale partners VS en China mee naar oplossingen zoeken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!