De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vademecum voor de Belgische ‘indignados’
Spaanse revolutie, Puerta del Sol, 15m -

Vademecum voor de Belgische ‘indignados’

zaterdag 25 juni 2011 23:29
Spread the love

?Beste kameraden,

Ik weet dat jullie allemaal erg enthousiast zijn over de Spaanse Revolutie. Jullie kunnen niet wachten tot er bij jullie ook iets dergelijks gebeurt. Welnu, ik zal jullie zeggen dat er geen enkele reden is om te wachten. Jullie kunnen hier en nu met de revolutie beginnen. Vandaar dat ik een klein Vademecum voor de 21e eeuwse revolutionair heb voorbereid.

Hier is ie.

ECONOMIE
De meeste banken willen gewoon winst maken, op wat voor manier dan ook. Wapenhandel, witwassen, speculatie, dood en vernietiging, het maakt allemaal niet uit zolang ze er maar een slaatje uit kunnen slaan. Ze kunnen dit doen omdat jij het ze toestaat. Sluit daarom vandaag nog je bankrekening en breng al je tegoeden over naar een ethische bank die investeert in duurzame projecten. Blijf op de hoogte van waar je bank mee bezig is. Eis transparantie over hun investeringen.

ENERGIE
Gebruik minder en gebruik het beter. Zet je elektrische apparaten niet op stand-by, maar schakel ze helemaal uit. Als het koud is, pak dan een ??deken. Als het warm is, wees dan geen watje maar doe gewoon de luiken dicht en wen eraan. Laat de auto staan, neem de fiets. Of neem anders een auto met hybride aandrijving. Installeer zonnepanelen. Er is geen enkele reden waarom je afhankelijk zou moeten zijn van een extern netwerk. Je zou zelf je eigen energie kunnen produceren, samen met je buren. Als gemeenschap zou je volledig energie-onafhankelijk kunnen zijn.

VOEDSEL
Wees bewust van wat je eet. Besef je goed welke chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen er gebruikt worden bij de productie van voedsel en welke conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere rotzooi eraan worden toegevoegd. Als kanker inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak is zal daar wel een reden voor zijn. Begin biologisch voedsel te eten. Het is beter voor jezelf, het is beter voor het milieu, en het is beter voor de dieren. Ga niet naar de supermarkt, ga naar de kruidenier en naar de bakker. Beter nog, ga op zoek naar biologische boerderijen in je omgeving en betrek je produkten direct van de boer. Beter nog, zet je eigen moestuin op. Zo weet je tenminste zeker wat je eet.

INFORMATIE
Vertrouw niet op de reguliere televisie, radio, kranten en tijdschriften. Geen enkel medium dat afhankelijk is van reclame of van de staat is onafhankelijk. Informeer je via het internet. Er zijn tal van onafhankelijke nieuws sites. Kies degene die je wilt en bookmark ze.

POLITIEK
Wil je democratie? Dan kan je maar één ding doen: organiseer assembleeën. Begin met de straat waarin je woont. Kom één ??keer per week bijeen om elkaar te leren kennen en het algemeen belang te bespreken. Wilt je dat er bomen geplant worden? Besluit dat dan met elkaar en plant ze zelf. Wacht niet op de gemeenteraad. Dat zijn allemaal bureaucraten, ze wonen ergens anders, en het kan ze eigenlijk niet zo veel schelen wat er bij jou in de straat gebeurt. Wanneer de lokale assembleeën eenmaal een succes zijn, organiseer dan een wijkvergadering, organiseer thematische werkgroepen, partecipeer. Organiseer je vervolgens op stadsniveau op dezelfde manier. Binnen korte tijd zullen de bureaucraten overbodig worden. En dan weet je eindelijk wat democratie werkelijk betekent.

BEHUIZING
Huizen worden in de moderne maatschappij één keer gebouwd en daarna vele malen betaald. De prijs van een huis is slechts de helft van de prijs die je moet ophoesten. Je betaalt min of meer hetzelfde bedrag aan de bank in de vorm van rente. En elke keer als het huis verkocht wordt, verdienen de banken weer het hele aankoopbedrag van vooraf aan. Waarom zou je eeuwig moeten blijven betalen voor iets dat al bestaat? Zodra je jezelf democratisch georganiseerd hebt zoals hierboven, stop dan met het betalen van je hypotheek en van je huur. De banken die parasiteren op je arbeid door middel van onroerend goed slavernij zullen ineenstorten. Beter nog, bouw je eigen huis op het platteland. Maak gebruik van duurzame materialen. Het is veel minder moeilijk dan het lijkt en het kost helemaal niet veel. Informeer je. Alles is mogelijk.

ARBEID
Je vindt je baan maar niks? Meld je ziek en begin na te denken over je toekomst. Denk na over wat je wilt doen, denk na over waar je goed in bent. Creëer je eigen baan, alleen of samen met anderen. Maak er iets bevredigends van. Wees niet bang. Angst is wat ons ervan weerhoudt om vrij te zijn. Je zou vanaf volgende week een nieuw leven kunnen beginnen. Veel mensen gingen je al voor.

SOCIAAL
Leer je medemens kennen. Help mensen die hulp nodig hebben, zonder tegenprestatie. Bezoek eens een bejaardentehuis in plaats van naar het winkelcentrum te gaan. Hou de ouderen gezelschap. Luister naar ze. Bejaarden hebben een heleboel dingen te vertellen. Ze kunnen interessant zijn of vervelend, maar hoe dan ook dienen ze behandeld te worden als mensen. Vergeet niet dat het onze ouders en grootouders zijn. Zij zijn degenen die ons het leven hebben geschonken.

ONDERWIJS
Alle goeds begint met een goede educatie. Wees daarom heel kieskeurig bij het kiezen van de manier waarop je wilt dat je kinderen worden onderwezen. Kies een school waar je kind zijn of haar capaciteiten ten volle kan ontwikkelen. Leer ze niet om met elkaar te wedijveren, maar leer ze om met elkaar samen te werken. Vul hun hoofdjes niet met onzin, maar leer ze om zelf na te denken. Als je geen school vindt die goed genoeg voor ze is, organiseer dan samen met andere ouders de juiste educatie voor je kind. Mag dat niet van de staat? Stuur de staat dan het bos in. Wie denken ze wel dat ze zijn om te beslissen wat het beste is voor je kind? De staat dient je ter dienste te zijn. Als dat niet zo is dan verliest hij al zijn legitimiteit. Wees niet bang om de staat te trotseren. De toekomst van je kind is veel belangrijker.

CULTUUR
Het internet is een magisch medium dat ons toegang verleent tot alle kennis en al het culturele erfgoed van de mensheid. Maak daar ten volle gebruik van. Zet de televisie uit en download een film. Zet de radio uit en download muziek. Luister niet naar de mensen die zeggen dat het ‘illegaal’ is. Zij verdedigen slechts de belangen van de platenindustrie. Maar we hebben helemaal geen platenindustrie meer nodig. Het is een dinosaurus uit de 20e eeuw. Alle muziek en films van vroeger is cultureel erfgoed dat vrij toegankelijk dient te zijn. Alle hedendaagse films en muziek net zo goed. Als je geld wilt uitgeven, dan ga je naar een concert of naar de bioscoop. En als je toch wilt betalen voor een plaat dan doe je dat als je onbekende muzikanten tegenkomt op straat, in een bar of in een theater. Als ze goed zijn, dan koop je de cd die ze zelf hebben gebrand.

WIET
Plant wiet. Plant heel veel wiet. Geloof er niks van als ze zeggen dat het illegaal is. Dat kan helemaal niet, want het is een plant. En dat niet alleen: het is de meest nuttige plant die er is. Je kan er papier van maken, en kleding, en olie, en biobrandstof, en nog veel meer. Wijlen Henry Ford heeft in de jaren dertig een auto gebouwd van cannabis. Het ding was volledig operationeel, hij liep op cannabisolie. Het was een 100 procent duurzaam vervoermiddel. Spoedig daarna werd cannabis bij wet verboden. Toeval? Ik denk het niet. Breng de waarheid aan het licht, zaai wiet waar je kunt. In je tuin, op je balkon, in de velden en in de parken. Plant een zaadje in elk stukje aarde dat je tegenkomt. Wiet kan de wereld redden. En je kan het roken ook.

GENEESKUNDE
Kijk in de spiegel. Stel jezelf de volgende vraag: ‘Ben ik echt ziek?’ Als het antwoord ja is, ga dan naar een dokter. Als het antwoord nee is, doe dan het medicijnenkastje open en gooi al die rotzooi in de prullenbak. Als je eenmaal begonnen bent je leven te veranderen zoals hierboven beschreven, dan zal je je beseffen dat je al die drugs helemaal niet nodig hebt. Af en toe een joint is voldoende om je te kalmeren en je te helpen om de dingen in hun verband te plaatsen. Wees ook niet bang voor vuil. Vuil is goed. Je huis hoeft helemaal niet blinkend schoon te zijn. Je hoeft niet elke dag te douchen. Je immuunsysteem wordt lui in een steriele omgeving. Ieder virus komt bij je langs. Maak daarom minder vaak schoon, en als je schoonmaakt, gebruik dan biologisch afbreekbare producten. Het is absurd om je huis schoon te maken als je daarmee het milieu vervuilt.

REIZEN
Ga liften. Neem zelf lifters mee. Wees niet bang. Het is goed om mensen te leren kennen. Zeker als ze op reis zijn, want dat betekent dat ze open staan voor een vruchtbare uitwisseling van ideeën. Je hoeft niet veel geld uit te geven om te reizen. Hoe minder je uitgeeft, hoe interessanter je reis en de mensen die je tegenkomt. Ga couch surfen en nodig zelf mensen uit om op je bank te slapen. We leven in een geglobaliseerde wereld, dus laten we beginnen om ons als geglobaliseerde mensen te gedragen. Overschrijd grenzen, en hef ze op. Niemand is illegaal. Deze wereld is van ons allemaal. Als mensen sterven van de honger hebben we de morele plicht om onze deuren te openen en ze te voeden. Als we dat niet doen, wat zijn we dan voor mensen?

HERGEBRUIK
Stop met het kopen van dingen die gelijk kapot gaat. We zijn gewend te denken dat de dingen ‘verdwijnen’ als we ze weggooien. Dat doen ze niet. De moderne consumptiemaatschappij zet grondstoffen om in afval, met slechts een korte tussenfase waarin het bruikbare produkten zijn. Daar is onze hele economie op gebaseerd, op de productie van steeds meer afval. Denk erover na. Probeer je de dagelijkse wereldwijde productie aan afval voor te stellen. Als je dat eenmaal lukt dan weet je waarom je moet stoppen alle dingen weg te gooien die je weggooit. Wanneer iets kapot gaat, probeer het dan te repareren of laat het repareren door iemand anders. Vroeger was dat normaal. Dat zou nog steeds zo moeten zijn. En als je iets echt iets niet meer wilt hebben, breng het dan naar een kringloopwinkel. Misschien is er wel iemand anders die het leuk vindt. En als je dan toch in die winkel bent, kijk eens rond. In plaats van telkens weer iets nieuws te kopen, koop eens iets ouds. Breek de cirkel. Zorg dat dingen blijven duren.

**

Al bij al, kameraden, komt het allemaal neer op een paar simpele dingen. Geef minder geld uit en besteed het beter. Wees niet bang, want angst is hun machtigste wapen. Het maakt ons tot slaven. Begin ermee jezelf te informeren, want kennis is macht. Kom samen, want we delen allemaal een gemeenschappelijk lot. Ga dan over tot actie, en gebruik je gezond verstand. Als mensen eenmaal hun gezond verstand beginnen te gebruiken, dan heb je een revolutie.

Het ga jullie goed,
Oscar

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!