De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Protest tegen huisuitzetting in Spanje
Spaanse revolutie, Puerta del Sol, #15M, Spaanse Volksmarsen -

De Kaartenkamer

vrijdag 8 juli 2011 11:20
Spread the love

Mensen,

De bunker is dicht. Audiovisuales heeft zich verspreid. Zelf heb ik mijn hoofdkantoor nu ingericht in de kantoren van de 15M-News, ons wekelijkse tijdschrift. Het is gelegen in het kraakpand Patio Maravillas, en het is een zeer strategische plek om te vertoeven. Het ministerie van Uitbreiding zit hier aan het einde van de gang.

Ik had reeds een aantal contacten bij Uitbreiding, hoofdzakelijk omdat ik erg geïnteresseerd ben in de volksmarsen uit het hele land. De mensen hier hebben geregeld dat de kolonnes hun foto’s en links rechtstreeks naar mij toe sturen, zodat ik ze vervolgens kan distribueren over onze communicatiekanalen. Uit het Zuiden beginnen ze binnen te druppelen. Het is geweldig om die mensen te zien marcheren. Maar er is één ding dat ik mis. Overzicht.

Vandaag heb ik daarom één van onze kantoren ingericht als kaartenkamer, en dat was heel leuk om te doen. Ik heb een ??grote kaart van Spanje genomen en op basis van alle informatie die hier voortdurend verzameld wordt ben ik begonnen om de routes uit te tekenen en om precies aan te geven waar de marsen zich op dit moment bevinden.

Toen ik klaar was keek ik toe van afstand, en ik kon het niet geloven. Dit is niet gewoon ik die op een kaart zit te tekenen, dit is echt aan het gebeuren. Al deze lijnen die samenvloeien uit alle hoeken van het land, richting Madrid. Het is des te meer verbazingwekkend als je je realiseert dat Spanje een land is dat onderworpen is aan zeer sterke centrifugale krachten. Maar op dit moment zijn mensen vanuit Catalonië, vanuit Baskenland en van vele andere plaatsen te voet op weg naar Madrid, om hier in het midden van het midden te kunnen zijn, op Puerta del Sol.

Wat is dus de situatie op dit moment? Ik kan de kaart hier niet reproduceren, maar voor de strategen onder jullie zal ik er een korte beschrijving van geven.

1. De Noordwest Kolonne. Deze is verdeeld in twee hoofdtakken. Galicië en Asturië. De Galicische kolonne bestaat uit mensen die hun mars begon zijn in steden als Vigo, Coruña en Santiago de Compostela, onder andere. Deze marsen hebben een paar dagen geleden hun krachten gebundeld en nu hebben ze de bergen overgestoken richting het oude Castilië. In enkele dagen zullen ze fuseren met de kolonne uit Asturië die begonnen is in steden als Gijón en Oviedo. De Asturische kolonne heeft de Cantabrische bergen overgestoken en is vandaag gearriveerd in de stad León.

2. De Noord Kolonne. Ook wel bekend als de ‘Baskische’. Deze heeft twee vertakkingen, eentje afkomstig uit Pamplona en de andere, de ‘echte’ Baskische, afkomstig uit Bilbao. De Bilbao kolonne is begonnen met een cirkel rond de stad en heeft daarna het beruchte dorpje Guernica gepaseerd en de Baskische hoofdstad Vitoria/Gasteiz. De Pamplona kolonne is over Logroño gekomen en door de wijngaarden van de Rioja. Vandaag zullen de twee kolonnes samenkomen in Burgos.

3. De Zaragoza Kolonne vertrekt vandaag.

4. De Noordoost Kolonne, beter bekend als ‘Barcelona’. Deze is al twaalf dagen in een gestaag tempo op mars. Ze hebben een stukje langs de kust gelopen voordat ze verder landinwaarts gingen, in een rechte lijn naar Madrid. Het volk uit Barcelona heeft er iets meer dan een week over gedaan om Catalonië te verlaten. Ze zijn vanochtend vertrokken uit het kleine dorpje Calanda, Aragón.

5. De Oost Kolonne, ‘Valencia’. Zij waren de eersten om te vertrekken, in de Midzomernacht. Ze hebben een grote cirkel beschreven door het achterland van Valencia, ze hebben mensen opgepikt uit een subkolonne en samen hebben ze het centrale hoogland van La Mancha bestegen, de streek van Don Quichote. Gisteren is de kolonne op schema aangekomen in Albacete.

6. De Murcia Kolonne. Deze is nogal curieus. Als al mijn informatie klopt dan is de Murcia Kolonne al weken door Zuidoost-Spanje aan het zigzaggen en zijn ze op dit moment nog nauwelijks honderd kilometer verwijderd van de plaats waar ze begonnen zijn. Ik hoop waarachtig dat ze een kaart bij zich hebben.

7. De Zuidelijke Kolonne, ook wel bekend als ‘Málaga’. Ze hebben  vorige week Granada bereikt en er zichzelf versterkt. Eensgezind marcheren ze nu door de Andalusische heuvels naar het noorden. Ik weet min of meer waar ze lopen. Het is de streek waar ik een zinvolle bezigheid als geitenhoeder gevonden had voordat de revolutie uitbrak. De kolonne heeft gisteravond Jaén bereikt, de enige plek ter wereld waar ik ooit een franchise van Krusty Burger ben tegengekomen.

8. De Zuidwest Kolonne, eveneens uit Andalusië, staat bekend als ‘Sevilla’, hoewel de mars begon in Cádiz. Het was de tweede die vertrok. Vanuit de buurt van Palos, waar Columbus zijn zeilen hees, volgt de kolonne de rivier de Guadálquivir door steden als Jeréz de la Frontera, beroemd om zijn sherry. De kolonne heeft een week geleden Sevilla bereikt en marcheert nu in een lekker tempo verder door het rivierdal. Vannacht heb ik het bericht ontvangen dat ze inmiddels in Córdoba zijn aangekomen.

9. De West Kolonne, ook wel ‘Portugese’ genoemd. Dit is de mars uit het verlaten binnenland van Extremadura. En deze is verdwenen. We hebben alle contact met ze verloren. Het laatste bericht dateert van drie dagen geleden. Het is niet bekend of ze nog steeds op mars zijn.

De mensen van Uitbreiding komen een kijkje nemen op de kaart. De kolonnes zullen de komende dagen steeds meer zijrivieren in zich opnemen. Ze zullen zwellen. Op dit moment wordt er bij Uitbreiding hard gewerkt aan het praktische probleem van de coördinatie van alle marsen bij aankomst in Madrid. Een plattegrond van de stad wordt over grote kaart heen gelegd. Dikke zwarte lijnen worden getrokken vanuit de invalswegen naar Puerta del Sol. “Laten we eens kijken of we deze movida kunnen organiseren.”

Op de ochtend van de 23e zullen de marsen tegelijkertijd aankomen in de hoofdstad. Ze zullen worden verwelkomd door de verschillende wijken. De hele dag lang is er ruimte voor rust en vreugde en feest. Dan, aan het begin van de avond, zullen de wijken de kolommen vergezellen voor de laatste etappe. De Basken zullen over de Passeo de la Castellana komen marcheren, Barcelona komt over Cibeles, de Andalusische kolonnes over Plaza Mayor en de Galicische kolonne over de Gran Vía. Vanuit alle richtingen, vanuit alle wijken, vanuit heel Spanje, zullen mensen op de avond van de 23e naar Sol toe komen. En ik beloof jullie, dat gaat een waanzinnig feest worden.

Oscar

take down
the paywall
steun ons nu!