De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

From Iceland with love
Spaanse revolutie, Puerta del Sol, #15M, IJslandse revolutie -

From Iceland with love

donderdag 23 juni 2011 04:18
Spread the love

Beste mensen,

Ik begin een beetje twijfels te krijgen over de effectieve geheimhouding van onze bunker. En daar ik heb goede redenen voor. Vandaag was ik bezig mijn dagelijkse vertaling te maken toen er ineens een journaliste van een Spaans tv-station mijn kantoor binnen kwam lopen met een cameraploeg.

Ze waren bezig met een item over Audiovisuales. Nu, ik heb gemerkt dat de journalistieke nieuwsgierigheid altijd gewekt wordt als men een buitenlander ontmoet in het hart van de Spaanse Revolutie. Meestal willen ze me dan interviewen. Alleen dit keer heb ik dat niet toegelaten. Ik begon zelf een interview.

“Vertel eens iets over hoe je televisie maakt. Ik ben heel benieuwd.”

Er is nauwelijks tijd voor. Ze hebben nog wat opnames te maken aan de universiteit. “Waarom ga je niet mee? Buiten staat een taxi op me te wachten. Ik leg het je onderweg wel uit.”

Voor ik het weet zijn we dus op weg naar de faculteit informatiewetenschappen. Het gebouw is een afschuwelijk stuk beton. “Ik heb hier vijf jaar van mijn leven doorgebracht,” legt de journaliste uit, “het oorspronkelijke ontwerp was bedoeld om een ??gevangenis in Canada te worden. Maar blijkbaar vond de regering het niet humaan om gevangenen op te sluiten in een plek als deze. Vandaar dat ze de blauwdruk gebruikt hebben om er een universiteitsgebouw van te maken.??”

In één van de ondergrondse kerkers wordt vandaag een hooggeëerde gast uit IJsland ontvangen. Ik was hem vanochtend al tegengekomen bij de fotogelegenheid op Puerta del Sol. Zijn naam is Hördur Torfasun. Hij is acteur, dichter, en de drijvende kracht achter de IJslandse revolutie.

Ik denk niet dat veel mensen iets afweten van de IJslandse revolutie. We hebben allemaal horen praten over wat er mis ging in dat land, maar toen de dingen er beter begonnen te gaan had dat om één of andere reden niet dezelfde nieuwswaarde. Vandaar dat Hördur hier is om zijn ervaringen te delen met de kameraden van Puerta del Sol.

Hij is een bewonderenswaardige persoon met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Zijn verhaal begint op de dag dat de politie midden in de nacht zijn buren af kwam voeren. Ze hadden niets verkeerds gedaan. Alleen waren ze zwart. Politieke vluchtelingen uit Ghana. De politie liet hen een document zien, geschreven in het IJslands, waaruit moest blijken dat ze geen recht hadden om hier te zijn. Ze werden meegenomen en op het vliegtuig gezet.

De volgende dag ging Hördur naar het ministerie van justitie. Hij eiste een verklaring.Die kreeg hij niet. Dus de volgende dag kwam hij terug. Hij werd weer genegeerd. Dus kwam hij terug. Elke dag om twaalf uur stond hij voor het ministerie van justitie te wachten op een verklaring.

Het duurde niet lang of zijn protest begon de aandacht te trekken. IJsland is een klein land. Mensen sloten zich aan bij de goede zaak. De minister beloofde uiteindelijk dat hij ernaar zou kijken, maar hij voegde eraan toe dat het een paar maanden zou kunnen duren.

“Nee,” zei Hördur, “je hebt een maand, vanaf nu.”

Dat was jaren geleden. De familie uit Ghana leeft inmiddels weer lang en gelukkig in IJsland. Ze hebben gemerkt dat de plaats een toekomst heeft.

Daar leek het niet op in 2008 toen het land van de ene op de andere dag failliet ging. “Er is hier iets vreselijk mis gegaan,” zei Hördur. Vandaar dat hij dit keer elke dag om twaalf uur ‘s middag naar het parlement ging. Maar hij ging niet naar binnen. Hij stond voor de deur, hij begon te praten met voorbijgangers en met parlementsleden die naar binnen en naar buiten liepen. Hij wilde begrijpen wat er fout was gegaan, hij wilde weten wat er aan gedaan kon worden. Mensen begonnen mee te denken. Maandenlang waren er elke dag volksvergaderingen buiten het parlement, en veel muziek. Rond kerstmis besloten de mensen dat ze genoeg gepraat hadden. Vanaf dat moment zouden ze elke dag een stil protest houden. Toen werd de overheid pas echt bang. Ze zocht haar toevlucht tot geweld door een groepje dronken infiltranten op de betogers af te sturen om het protest te breken. Het plan mislukte. De volgende dag stond er een bataljon IJslandse grootmoeders in de eerste linie om de menigte te beschermen tegen verder geweld.

De regering nam ontslag.

Sindsdien is er een grondwetgevende vergadering bijeen, bestaande uit vijfentwintig burgers zonder politieke affiliatie. De voortgang van de werkzaamheden kan stap voor stap gevolgd worden via internet. Alle burgers zijn uitgenodigd om mee te doen door suggesties in te sturen.

Dit is slechts één van de aspecten van de IJslandse revolutie. De mensen hebben ook met een overweldigende meerderheid besloten dat de banken genationaliseerd moeten worden en dat de staat IJsland zijn schulden aan Britse en Nederlandse crediteuren niet zal terugbetalen. “De EU heeft gedreigd om ons voor het gerecht te slepen,” zegt Hördur, en hij steekt zijn middelvinger op. “Dit is ons antwoord.”

Applaus.

IJsland heeft besloten om een ??nieuwe start te maken. Maar als men erin wil slagen dan moet het recht zegevieren. De afgelopen vijftien jaar is het land geplunderd door financiële piraten en corrupte politici op een manier die alle verbeelding te boven gaat. Een diepgaand strafrechtelijk onderzoek is gaande. Het zal een moeilijke en gevaarlijke taak zijn. De Noorse advocaat die het onderzoek leidt is gespecialiseerd in bedrijfsmidaden en staat dag en nacht onder bescherming van vijftien lijfwachten, want de mensen tegen wie ze het opneemt maken geen grappen. Maar ook al duurt het jaren, de volledige waarheid zal boven tafel komen. Dat is een belofte, zegt Hördur. Deze bankiers zullen niet gered worden.

Ze gaan achter slot en grendel.

***

Lees mijn complete verslag van de Spaanse Revolutie op

www.spaanserevolutie.wordpress.com

www.spanishrevolution11.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!