De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Unión por la Patria smijt eerste bommetje tijdens de Argentijnse verkiezingen

Unión por la Patria smijt eerste bommetje tijdens de Argentijnse verkiezingen

zaterdag 24 juni 2023 16:07
Spread the love

Gisteren was de laatste dag dat de partijen hun kandidaten voor el Paso of de pre-primeries mochten indienen. Lang leek het erop dat Unión por la Patria Wado de Pedro en Scioli ging naar vooruitschuiven, maar na enkele tweets tussen president Fernández en de Kirchner kwam er toch een eenheidskandidaat naar voren, nl Sergio Massa, die al lang de gedoodverfde kandidaat was.

Massa is een centrum-linkse politicus die al sinds het begin van het Kirchnerisme meedraait. Hij heeft zich kunnen opwerpen als incontournable. Hij heeft goede banden met China, de privé en het IMF. Dat maakt van hem de uitgelezen kandidaat om de nieuwe onderhandelingen aan te gaan. Hij draagt echter wel de gevolgen van het slechte beleid op economie met zich mee. Guzman ging een akkoord met het IMF aan waardoor onder Massa er 114% inflatie was.

Enkele uren voor de kandidaturen binnen moesten werd Massa naar voren geschoven. Hierdoor is er geen competitie in el Paso voor het peronisme. Tijdens de peilingen waren er nog vijf kandidaten en nu komen deze stemmen op een hoop te liggen. Dus Massa zal waarschijnlijk als beste uit el Paso komen en doet een stevige worp naar het presidentschap. Enkel Milei is voldoende onbekend en heeft geen verleden om een verrassingspoging te doen om Massa uit het zadel te houden.

Macri komt uit Buenos Aires nl uit Tigre, waar de Belgische diaspora woont. Hij heeft een degelijke partij achter zich en kan zonder problemen een regering rechttrekken. Hij is echt de sterkste kandidaat, maar hij heeft het niet zo goed gedaan op economie het laatste jaar en dat is nu juist de sterkte van Milei. Ik denk eerlijk gezegd dat centrum rechts te verdeeld zit, zeker als je weet dat Morales de betwiste gouverneur van Jujuy de vice wordt van Larreta. Het zal dus hard tegen hard gaan in Argentinië. Eén ding is zeker Massa is de te kloppen man.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!