De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tijd

Tijd

zondag 2 december 2018 12:29
Spread the love

Incidenten genoeg om op te reageren. Analyses genoeg om alles op een rijtje te zetten. Maar wat komt daarna?

Wat ga ik hier doen als nieuwe blogger?

Wordt het wat gesputter of iets radicaals? Iets compleet nieuws of in ieder geval iets  anders? Iet vreemds,…..misschien. Regeringen en ‘onze’ minister-president houden daar niet zo van: extremen, links of rechts, maakt niet uit, allemaal verwerpelijk. Een ‘Trumpje’ doen noemen ze dat daar bij ons, in het land van klompen, tulpen en aardbevingen. Maar ook van opkomende onverdraagzaamheid, onderhuids en bovengronds racisme. “Onze cultuur is de beste” roepen politici uit het ‘midden’. Extreem rechts werkt in Europa met gemak aan een gestage opmars. Zie daar allemaal gelegaliseerd extreem rechtse partijen, blokkeerfriezen en wat daar nog verder aanhobbelt. ‘Links’ heeft het nakijken. Zo lijkt het althans.

Wat kan ik ook gaan doen als blogger?

Schrijven over mijn persoonlijke veranderingen. Van een goed betaalde baan bij de overheid naar het prachtige werk wat ik als kleinschalig ecologisch ondernemer nu alweer 5 jaar fulltime doe. Theorie van Ivan Ilich en André Gorz omzetten in de praktijk, zoiets? Met de anarchistische noodzaak altijd weer in mijn achterhoofd. Maar dan ook weer de boeddhistische noodzaak om toch wat evenwicht in ‘mijn revolutie’ te brengen. Een hele uitdaging. Het kapitalisme is zo verkleefd met alles dus ook voor een deel met mij. Afpellen dus dat ‘fundament van vervreemding’. Met veel minder geld veel meer vrijheid dat is al gelukt. Samen dat delen nu, denk ik.

Ik weet het nog niet. Alles met elkaar verbinden. Dat is denk ik de uitdaging. Wel radicaal verbinden en grenzen opzoeken.  Ik snap het wel maar voor mij geen geel hesje van woede. Dat hesje is als je het wat breder beziet net zo kapitalistisch en neoliberaal als degene die ‘het’ bekritiseerd. Van dat hesje net als van een vakbond ligt het kapitaal niet wakker. Wel zo nu en dan de straat op. Bloggen is net als ‘nee’ niet genoeg.Geen aanhalingstekens meer.

Je kan van heel weinig leven.Leer opnieuw wat je nooit hebt geleerd of is afgeleerd. Neem terug wat je- maar ook je ouders en voorouders- al zo lange tijd is afgenomen. Je werkelijke behoeften. Zodat jij niet langer wakker ligt maar degene die zeggen dat je ‘normaal’ moet doen wakker liggen. Ga opzoek naar de verloren tijd(Prof. Beckers). De tijd die je  je hebt laten afnemen. Daar ligt het kapitalisme pas echt wakker van. Volgens mij dan. Het is maar een blog tenslotte.

 

take down
the paywall
steun ons nu!