De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

The Israeli awakening?!
Israël, Demonstratie, Palestine, Jan, Beddegenoodts -

The Israeli awakening?!

woensdag 3 augustus 2011 15:17
Spread the love

Ik stond vorige week in Nabih Saleh (Palestijns dorp nabij Ramalah), tussen het traangas op een vredevol  protest, toen ik telefoon kreeg van een Vriendin uit Tel Aviv. ‘Jan, A revolution started in Tel Aviv, you’ve got to come over here.” Ik ging er van uit dat de demonstratie betrekking had op de mogelijke toekenning van de Palestijnse staat in September. “It’s not about the conflict honey, it’s about us!”

Where is BIBI?

Zaterdagavond, 21.00 uur, 100000 mensen trekken door de straten van Tel Aviv. Zonder een leider maar vanuit een gemeenschappelijke schreeuw voor verandering komt de bevolking de straat op. Wanneer deze massa gelijktijdig fluit, joelt en schreeuwt loopt er een rilling over mijn rug. Dit is een puur protest dat door niemand en zeker niet door BIBI (Netanyahu) genegeerd kan worden.
Wat begon met één tentje in Rotshield boulevard (Tel Aviv) heeft zich uitgebreid tot een gigantisch Tentenkamp met volkskeukens,debatten en optredens. De religieuzen, de studenten, de hippie-comunity, alleenstaande moeders en jonge gezinnen hebben samen hun tentje opgezet. Ook in Jeruzalem, Beer Sheva en Kiryat Shmona is het protest neergestreken. De daklozen die er normaal wonen kregen er plotseling een duizendtal buren bij. Een ding hebben ze gemeen: ze zijn niet van plan om hun tent te verlaten tot het moment dat er structurele veranderingen zijn gebeurd. Of tot op het moment natuurlijk dat Israël een kleine oorlog begint en al de demonstranten naar het leger moeten.  Dit scenario hoorde ik meer dan eens fluisteren tussen de tenten.

One love?!

De Hippie comunity speelt volgens mij een niet te onderschatte rol in het protest. Ik volg ze sinds enkele maanden in de hoop dat ze ooit een antwoord zouden vormen tegen hun rechtse en repressieve overheid. Dat is bij deze gebeurd. Ze waren er als de eersten bij om mee hun tenten en wigwams boven te halen en de straten op te vrolijken met muziek, kleur lachsessies en een vibe van peace, love and unity. Met hun boombox trekken ze door de straten en organiseren ze spontane streetraves.

What about the Poor?

We gingen ook een kijkje nemen in een tentenkamp in de buurt van het busstation.”Het echte protest vindt hier plaats en niet bij die zionistische mainstreamactivisten op Rotshield die de pampers te duur vinden”krijgen we daar te horen. “Vluchtelingen uit Darfour en de ivoorkust worden hier op straat gedumpt zonder enige vorm van opvang en het enigste wat het stadsbestuur voor deze buurt doet is ons zoveel mogelijk verstoppen en discrimineren. De criminaliteit is hier enorm, je moet hier maar eens ‘s nachts komen wandelen.”
Het protest gaat dus wel degelijk over de middenstand en niet over de armste der armste. Grof gesteld: de enigste zwarten die je  ziet op Rotshield zijn degene die de wc’s van de nabij restaurants en de met protestflyers bezaaide straten kuisen.

Conflict? No connection at all!

Ik vroeg enkel activisten of hun protest ook met het conflict te maken heeft.”There is no connexion at all” kreeg ik te horen.” Over het conflict heeft iedereen wel iets ander te zeggen. We willen hier met rechts, links, religieus en niet religieus eén vuist maken tegen de overheid. Ophir zei me dan weer .”Wij hebben besloten om ons te keren tegen onze overheid. Dit moet eerst gebeuren. Hierna kunnen we solidair zijn met diegene die zich ook tegen onze overheid hebben gekeerd.”

Vanuit Palestijnse hoek kreeg ik enkele gelaten maar vele cynische reacties te horen.
“Puke! 150000 zionists for “Social justice” (lower prices) while the etnical cleansing of Palestine continue undebated. Palestinian Children are imprisoned for resistance. Villages like Nabih saleh Are Gassed. The apartheid wall expands on & on. And if the current “Prime minister”,  goes do you believe that the replacement will be any different? “Aldus een statusupdate van Frank , een Palestijnse Activist. (23 likes) 
Nariman, een Palestijnse vrouw uit Palestina klonk dan weer zeer hoopvol over deze protesten. “ Ze hebben hun ogen geopend, hopelijk zien ze nu ook het onrecht tegen de Palestijnse bevolking.

Sociale Rechtvaardigheid?

De protestbeweging lijkt dus op te komen voor een minder misdadig neo-liberalistisch klimaat, een menselijke vastgoedmarkt , eerlijke prijzen van levensmiddelen en een overheid die naar het volk luistert.  Daar zet ik mijn tent mee voor op. Maar kunnen we spreken over een revolutie voor meer sociale rechtvaardigheid als de armste der armste zich in een ander tentenkamp bevinden? Kunnen we spreken van een revolutie voor meer sociale rechtvaardigheid wanneer er over de mensonwaardige betzetting met geen woord wordt gerept?

It’s possible

Ik hoop dat er naar deze protestbeweging geluisterd wordt. Ik hoop dat de one love vibe nog voor een tijdje in de straten blijft hangen. Ik hoop dat de rechtse leiders terug in contact komen met de grond en kiezen voor meer menselijkheid.  Ik hoop dat de pampers goedkoper worden en de huizen betaalbaar.  Ik hoop dat ze hierna ook op komen voor de armste der armste  en de vluchtelingen  die slapen op de straten van het beloofde land.  Ik hoop dat ze hierna over de muur durven kijken naar de onderdrukte Palestijnse bevolking die al decennia meer menselijkheid eisen.  Men zegt dat ik een dromer ben.

      

take down
the paywall
steun ons nu!