De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Onze selectie: ABVV-Experten, Minerva, Lavamedia, SamPol, KifKif
Mediakritiek -

Tegendraads leesvoer van eigen bodem: inflatie, Antwerpen, gratis werken, gasprijzen en dekolonisering

Er valt ook heel wat te ontdekken qua progressieve media in eigen land: Denktank Minerva, vakbondsblog ABVV-Experten, het tijdschrift Samenleving en Politiek en het tijdschrift Lava tonen dat alternatieven bestaan en mogelijk zijn. De interculturele beweging Kif Kif stelt vast de gemiddelde Belg nog steeds niet veel weet over onze koloniale geschiedenis. Zij brengen het andere nieuws dat zo broodnodig is om de wereld beter te begrijpen.

donderdag 3 november 2022 14:57
Spread the love

Progressieve denktank Minerva toont met onderbouwde studies dat er concrete, haalbare en wenselijke alternatieven zijn voor het neoliberale economische model. Gelijkheid, solidariteit, democratie, vrijheid, duurzaamheid, rechtvaardigheid en internationale solidariteit  maken de wereld beter. De studie Lonen, prijzen, winsten: een analyse van de bedrijfsresultaten in tijden van inflatie van Matthias Somers. De stijging van de prijzen wordt gedreven door de bedrijfswinsten, dubbel zo sterk als door de loofkosten.

 

Foto: pxhere.com/CC0

De blog ABVV-experten legt maatschappelijke vraagstukken uit, geeft een inkijk in het sociaal overleg en biedt werkbare alternatieven voor het asociale beleid. Adviseur arbeidsmarkt Caro Van Der Schueren stelt de vraag Help jij ons om gratis werken te stoppen? Op 1 januari 2023 start de Vlaamse Regering de verplichte gemeenschapsdienst. Officieel is dit ‘werklozen aanzetten tot werken’, in werkelijkheid een methode om met verplicht gratis werken oneerlijke concurrentie in te voeren die echte en degelijke jobs in gevaar brengt.

 

Hoofdredacteur Wim Vermeersch van Samenleving en Politiek (SamPol) analyseert Waarom de coalitie met N-VA in Antwerpen niet werkt voor Vooruit. Van een ‘grote verbinding’ is geen sprake. Integendeel, de ‘Antwerpse coalitie haalt stelselmatig geld uit het Zorgbedrijf Antwerpen, en dat is niet te verantwoorden voor een partij als Vooruit’. ‘Als Vooruit zich niet meer profileert op andere domeinen dan Onderwijs en Sociale Zaken kunnen het moeilijke verkiezingen worden in 2024. De echte verbinding voor Vooruit ligt aan de andere zijde van het politieke spectrum.

 

ULB-geograaf Mathieu Strale legt uit Hoe de energiereuzen ons in de gascrisis hebben gestort. De energieprijzen voor de gezinnen swingen de pan uit. Eindafrekening tot 7.000 euro. Dit is volgens deze analyse niet zomaar te herleiden tot de invasie van Rusland in Oekraïne. De schuld voor deze gang van zaken ligt bij de ‘voorkeurspolitiek van onze beleidsmakers jegens de energiereuzen’. Die hebben meer dan 1.000 lobbyisten in dienst en geven honderden miljoenen uit om het Europees en nationaal beleid te beïnvloeden in hun voordeel. Het is het liberale beleid dat ons energiesysteem zo kwetsbaar heeft gemaakt.

 

Als afsluiter een andere thematiek dan de sociale. De interculturele beweging KifKif strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. De organisatie wijdt aandacht aan een onderzoek van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het AfricaMuseum van Tervuren. Daaruit blijkt: “Belg weet bitter weinig over koloniaal verleden”. Een representatieve steekproef zegt dat burgers op 12 algemene kennisvragen over het Belgisch koloniaal verleden gemiddeld slechts 4 juist beantwoordden. En taak voor het onderwijs. Politici gaan het debat over dekolonisering nog steeds uit de weg.

Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!