De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Studenten van LUCA School of Arts onthullen innovatieve biosensor tijdens Bio Design Challenge in New York

dinsdag 4 juli 2023 08:40
Spread the love

Enkele studenten van de interdisciplinaire masterclass Design for Impact van LUCA School of Arts werden geselecteerd om hun project in New York voor te stellen. Ze deden dit tijdens de gerenommeerde, internationale BioDesignChallenge ofte BDC. Ze werden hierbij begeleid door wetenschapskunstenaar Matthijs De Block uit Antwerpen.

Voor die challenge ontwikkelden ze een Surf Smart sleeve van bioplastic met een ingebouwde biosensor. Hiermee kunnen surfers schadelijke algen in het water detecteren. Dit ontwerp is een samenwerking tussen de Masterclass Design for Impact van LUCA School of Arts en de MEMO Group van de UGent.

Studenten van LUCA School of Arts hebben een gepersonaliseerde biosensor ontwikkeld die in staat is om de toxiciteit van algen te meten. Dit zorgt ervoor dat surfers veiliger kunnen surfen en dat er tegelijk wereldwijd data verzameld wordt over de aanwezigheid en toxiciteit van algen in het water.

Algen bedreigen stilaan de gezondheid van surfers
Algen vormen een groeiend probleem in wateren over de hele wereld. De wildgroei van algen, (‘harmful algal blooms’ (HABS)), resulteert in een hoog niveau van giftige stoffen in het water. Deze kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs neurologische aandoeningen. Met de toenemende klimaatverandering wordt dit probleem alleen maar groter.

Gerecycleerde materialen en aangepaste bacteriën brengen duurzame oplossing
De studenten bedachten een ingenieuze oplossing bestaande uit gerecycleerde wetsuit-materialen, bioplastic en aangepaste bacteriën die de giftige algen kunnen detecteren. Wanneer een bacterie in de biosensor een alg detecteert, wordt deze rood. De rode kleur is het alarmsignaal. Dankzij geavanceerde technieken kan deze bacterie nu ook worden ingezet als biosensor. De biosensor is nu nog toekomstmuziek, maar zou in de toekomst een interessante, biologische toepassing kunnen zijn.

 

Een internationaal podium voor jonge biodesigners
De Bio Design Challenge is een vooraanstaande internationale wedstrijd op het gebied van biodesign en vond dit jaar voor de achtste keer plaats in het Museum of Modern Art (MOMA) en Parsons New School of Design in New York.

Deze internationale competitie (startend met 150 projecten uit 14 landen) biedt een podium aan de jonge generatie biodesigners. Het is opmerkelijk dat studenten uit België een prominente plaats hebben gekregen in deze competitie; een belangrijke stap voor de toekomst van biodesign in België.

Interdisciplinaire samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers
Het project is het resultaat van een samenwerking tussen LUCA School of Arts en de MEMO Group van de Universiteit Gent (UGent).

De opleiding Design for Impact van LUCA School of Arts, begeleid door Fabienne Beernaert en Wio D’Hespeel, wil een nieuwe generatie impact designers voorbereiden op het ontwerpen van oplossingen met sociale en planetaire impact. Ze vroegen wetenschapskunstenaar Matthijs De Block en prof. dr. ir. Marjan De Mey om de rol van mentor op zich te nemen tijdens de brainstorm-, ontwerp- en ontwikkelingsfase van een studentenproject.

“Kunstenaars en vormgevers hebben een eigen manier, taal en middelen om de wereld verkennen en komen hiermee soms tot nieuwe oplossingen voor bestaande problemen.” Matthijs De Block, wetenschapskunstenaar

De student-ontwerpers kregen uitgebreide begeleiding en training om hun idee toegankelijk te maken voor een breed publiek. De doctoraatsstudenten van MEMO group van Universiteit Gent hielpen de studenten op technisch vlak.

Begin van een nieuwe traditie?
Volgend jaar zal er ook in LUCA School of Arts een innovatieve BioDesign module worden geïntroduceerd, waarbij voortgebouwd wordt op deze internationale biodesign competitie. De vier designers Lotte Beernaert, Heidrun Claeys, Lisa Hermans en Lin Liu hebben alvast de sterkte van dit concept kunnen bewijzen in New York.

“Volgend jaar introduceren we een heuse innovatieve BioDesign module in de opleiding. Onze vier designers hebben alvast de sterkte van dit concept kunnen bewijzen in New York.” Fabienne Beernaert, Lector LUCA School of Arts

Bio Design Challenge, een internationale competitie
De Bio Design Challenge is een jaarlijkse internationale competitie die jonge ontwerpers en studenten uitnodigt om biologische systemen, biomaterialen en biotechnologie toe te passen op maatschappelijke vraagstukken. Het evenement biedt een platform voor innovatie en samenwerking tussen kunst, wetenschap en design.

DBC23

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!