De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Stop Harper’: protest tijdens Canadese troonrede
Protest, Regering, Canada, Senaat -

‘Stop Harper’: protest tijdens Canadese troonrede

zaterdag 4 juni 2011 05:05
Spread the love


doc

De Canadese troonrede: gewoonlijk een louter ceremoniële zitting van de senaat, waar de plannen van de regering voorgesteld worden. Niet dit jaar: vrijdag maakte een jonge senaatsmedewerkster van de gelegenheid gebruik om voor gans Canada te protesteren tegen de net verkozen conservatieve regering van premier Stephen Harper.


Foto: rabble.ca

Brigette DePape, pas afgestudeerd aan de universiteit van Ottawa en een jaar lang medewerkster in de Canadese senaat (ze werd na de zitting op staande voet ontslagen), toonde tijdens de troonrede, in het midden van de senaat, een stop-bord met daarop ‘Stop Harper’. In een persmededeling en interviews lichtte ze haar actie toe: “De agenda van Harper is rampzalig voor dit land en voor mijn generatie. We moeten voorkomen dat hij miljarden verspilt aan gevechtsvliegtuigen, militaire basissen en belastingverlagingen voor bedrijven, terwijl hij sociale programma’s stopzet en het klimaat om zeep helpt.”

DePapes actie en interviews doen denken aan de toespraak van scholier Barnaby Raine eind vorig jaar. Zelf verwijst ze naar de revoluties in het Midden-Oosten: “We gaan Harper niet kunnen tegenhouden via het parlement: we moeten andere, creatieve manieren vinden om hem te stoppen. We hebben een Arabische lente nodig.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!