De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

© Karama Solidarity

Sidi El Omari (Karama Solidarity): “Moeilijk om hulpgoederen tot bij de mensen in nood te krijgen”

Sidi El Omari is algemeen coördinator Vlaanderen van de hulporganisatie Karama Solidarity. Karama heeft parmenent medewerkers in Marokko en was dus snel ter plaatse om de eerste noodhulp te bieden na de aardbeving in de buurt van Marrakech. “We hebben tweehonderd tenten klaarliggen om tentenkampen op te bouwen.”

dinsdag 19 september 2023 15:36
Spread the love

“Het is momenteel heel chaotisch in de regio”, zegt Sidi El Omari, algemeen coördinator Vlaanderen van Karama Solidarity. “Veel mensen willen initiatief nemen, maar het is moeilijk om hulpgoederen tot bij de mensen in nood te krijgen.”

“Er is de douane. Die laten amper hulpgoederen door, want het neemt te veel tijd in beslag om alles grondig te controleren op smokkelwaar”, weet El Omari. “Bovendien zijn door de aardbeving veel wegen in Marokko versperd. De dorpjes zijn daardoor heel moeilijk bereikbaar, en het zijn vooral die dorpen die dringend hulp nodig hebben.”

“Geld geraakt waar vrachtwagens niet geraken” – Sidi El Omari (Algemeen coördinator Karama Solidarity) 

Karama Solidarity is als humanitaire organisatie permanent actief in verschillende landen, waaronder Marokko. Daardoor kon het snel aanwezig zijn in het getroffen gebied. Sidi El Omari: “We wachten nu op groen licht van de overheid om tentenkampen te mogen plaatsen. Momenteel hebben we tweehonderd tenten klaarliggen waar zo’n vier à vijf man per tent in kan overnachten. De tenten hebben matrassen, dekens, keukenkits, … Alles om te overleven. Eens we groen licht hebben gekregen, reis ik mee af naar Marokko om de tentenkampen op te zetten.”

De algemeen coördinator Vlaanderen van Karama Solidarity roept tot slot op om geld te doneren en geen spullen. “Wij van Karama Solidarity roepen op om geld te doneren, omdat dat het snelst ter plaatse geraakt”, zegt El Omari. “Als je spullen opstuurt naar Marokko, is de kans groot dat ze niet op de juiste plaats terechtkomen. Geld geraakt waar vrachtwagens niet geraken.”

“Bovendien kan je met geld ter plaatse nog dingen aankopen, want niet heel Marokkko is getroffen door de aardbeving. Er zijn nog veel steden waar wel gewoon kleren zijn en drinkbaar water. Wij roepen dus op om vooral geld te doneren.”

© 2023 StampMedia / Viktoria Marinova

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!