De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sergio Massa, Presidentskandidaat van ‘el Frente para Todos’ in Argentinië

Sergio Massa, Presidentskandidaat van ‘el Frente para Todos’ in Argentinië

vrijdag 16 december 2022 16:14
Spread the love

Huidig President Alberto Fernández, geen familie van, is verzeilt geraakt in een straatje zonder einde. Hij had al lang duidelijk gemaakt dat hij geen kandidaat zou zijn voor een nieuw mandaat. Daarop leek de weg open voor Christina om een traject ‘à la Lula’ af te leggen, maar dat ligt voorlopig in de schuif. De enige waardige opvolger is Sergio Massa, minister van Financiën.

Sergio Massa heeft de hyperinflatie van 100% op één jaar tijd in Argentinië kunnen beteugelen. Het is een politicus met een zelden geziene degelijkheid in de Argentijnse politiek. Hij was twee maal burgemeester van Tigre een stad waar veel Belgische gelukzoekers in Argentinië wonen.

Met de huidige president Fernández is het heel ontluisterend. Enkele dagen terug tijdens de ceremonie van zijn drie jarige presidentschap heeft heel de Frente para Todos het laten afweten. Zo kwam enkel één van de twaalf gouverneurs van de partij op dagen en niemand van de grote namen. Het zit behoorlijk scheef door de negatieve economische resultaten van het land die Fernández moet voorleggen. De partij is in het defensief door de veroordeling van haar sterkhouder Cristina Fernández de Kirchner.

Het had anders wel een mooi moment geweest om eenheid te tonen nu Argentinië de finale van het WK speelt, maar zelf daarover bestaat er onenigheid. Fernández moet namelijk nog beslissen of hij afreist naar Qatar, hij heeft nog geen toestemming.

Het ziet er naar uit dat Horacio Laretta zijn tegen kandidaat gaat worden. Hij is burgemeester van Buenos Aires stad, terwijl de provincie in handen is van de Frente para Todos. Hij zou een oplossing willen vinden voor de kloof of la grieta in de Argentijnse politiek, de polarisering tussen el Frente para Todos en Juntos por el Cambio van Macri. Hij kan gezien worden als een centrum kandidaat. Terwijl zijn coalitie onderleiding van Macri eerder centrum-rechts is omdat ze de macht van de vakbonden willen breken.

In Latijns-Amerika won de oppositie vijftien keer op rij de verkiezingen, dit in gedachte opent het de weg voor een extreem-rechtse kandidaat in Argentinië. Er is een vreemd personage ontstaan onder de naam van Javier Milei. Hij is een economist die geen schrik heeft van polarisatie en polemiek. Toch lijkt het te vroeg voor zo’n heethoofd in Argentinië.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!