De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Samen Sterk
Katholieke kerk, Samenwerking, Seksueel misbruik -

Samen Sterk

zaterdag 10 juli 2010 16:22
Spread the love

Wat voorafging.

Naar aanleiding van steeds maar aanzwellende stroom berichten van seksueel misbruik door religieuzen (toen nog vooral in het buitenland) begon begin april mijn tolerantie-emmer stilaan over te lopen. Ik opende een blog op www.seniorennet.be/index.php en kwam met mijn verhaal als slachtoffer naar buiten.

Roel Verschueren, columnist.

Dat het snel daarna allemaal in een stroomversnelling kwam hebben we uitgebreid kunnen volgen langs alle kanalen der media. Absolute orgelpunt was ongetwijfeld de Roger. Intussen hebben de acteurs al een aantal bisnummertjes toegevoegd aan hun optreden, maar daar gaat het hier niet over.

Een reactie op een column van Roel Verscheuren in De Tijd en de reactie die ik daarop dan weer van hem kreeg trok mij over de streep. Op 20 mei deed ik in blog.seniorennet.be/stafvanopstal/archief.php mijn hele verhaal.

San Deurinck, Jan Hertogen, …

Om er maar een paar te noemen …  Het aantal “vrienden” die mij een bemoedigend woordje stuurden was nihil, dat schreef ik elders al. Medeslachtoffers waren duidelijk meer begripvol en reageerden vanop diverse plaatsen op mijn blogs, reacties op artikels en columns, … Daaruit putte ik dan ook moed om in niet zelden gitzwarte dagen overeind te blijven.

Roel, San, Jan, Maryloe, Peterjohn, …… dank voor alles wat jullie voor me zijn gaan betekenen. Nu ja, “alles” is wel wat veel gezegd; dat zou betekenen dat ik jullie ook bedank om ooit misbruikt te zijn en dat gaat me nu toch wel iéts te ver. Maar jullie begrijpen wel wat ik bedoel.

Samen sterk.

Gisteren was ik alle reacties, mails, antwoorden, … nog eens aan het overlopen. Toen mijn zoon even iets kwam vragen keek die even over mijn schouder mee op het scherm van mijn laptop. Zijn terloopse opmerking “je bent wel met erg veel tegelijk bezig” zette mij aan het denken. Mijn collega-slachtoffers zitten inderdaad wel erg verspreid over mijn harde schijf. Is dat niet een deel van ons probleem bij onze strijd tegen dat machtige monster met zijn schijnbaar oneindig vele en lange tentakels?

Bestaat er een mogelijkheid om dingen te centraliseren? Iemand opperde al het idee om een eigen website te maken. Is daar al iets concreets mee gebeurd? Zo heb ik me gisteren nog vele vragen gesteld.

Samen sterk. Het zou kunnen. Maar hoe? Ik weet het niet. Daarom stel ik hier de vraag.

Misschien kan iemand (een deel) van het antwoord geven. Misschien kan ik zelf een deel daartoe bijdragen. Dan hoor ik het graag.

take down
the paywall
steun ons nu!