De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Aartsbisschop Bagdad bidt voor hoop
Katholieke kerk, Islam, Aartsbisschop, Geloof, Kerk, Irak, Kerk in Nood, Terreur, Christen, Katholiek, Bagdad, Al-Qaida, Christenen -

Aartsbisschop Bagdad bidt voor hoop

donderdag 4 november 2010 11:45
Spread the love

Christenen in Irak beven van angst na aanslag zondag
 
Angst regeert Bagdad
De Irakese aartsbisschop Mgr. Jean Sleiman zegt in een interview met een journalist van Kerk in Nood dat de christelijke gemeenschap van Bagdad leeft in een klimaat van grote angst. Hij vreest dat de christenen na de terroristische aanslag op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waarbij 52 mensen om het leven kwamen, nu alle hoop zouden verliezen. “De christenen zijn verschrikkelijk bang. Ze proberen deze angstaanjagende ervaringen te verwerken. Dat heeft geloof en hoop nodig. Ze moeten zich overgeven aan Gods Liefde. Daar zal een deel van hen maar in slagen, maar het is de enige manier om innerlijke vrede te vinden en staande te blijven in deze vijandige omstandigheden”, zo zegt de aartsbisschop aan de telefoon.
 
Alleen Geloof en Hoop brengen redding
We vroegen de bisschop waar hij nu voor bidt en hij antwoordde simpelweg: “Ik bid voor hoop.” Aartsbisschop Sleiman zegt dat de christelijke gemeenschap heel beducht is voor nog meer aanslagen. Maar hij wijst ook op de belangrijke rol die de christenen kunnen spelen in de toekomst van het land. “Ze staan bekend voor hun grote solidariteit. Ze kunnen de kloof tussen de gemeenschappen overbruggen. Door hun aanwezigheid kunnen ze meebouwen aan vrede voor iedereen. Die moeilijke tijden zullen niet eeuwig doorgaan.”
 
Het dagdagelijkse leven van de christenen hangt erg af van de plek waar ze wonen in Irak. Maar het staat vast dat christenen het niet gemakkelijke hebben, aldus de bisschop. Vooral de steden Dora en Mosoel zijn nog steeds gevaarlijk, terwijl de noordelijke gebieden vrij veilig zijn. In Bagdad heerst al een tijdje een klimaat van geweld en angst voor de toekomst.
 
Drie priesters gedood
In de aanslag van afgelopen zondag verloren 52 mensen het leven en werden er 67 gewond. Ook drie priesters vonden de dood: Wasim Sabieh, Thaier Sad Abdal en Raphael Qatin. De kerk werd aangevallen door negen gewapende mannen, die beweerden te behoren tot de zogenaamde Islamitische Staat van Irak, een soennitische militante groep, die nauw verbonden is met Al-Qaida. Ook de afgelopen dagen bleef het in Bagdad erg onrustig met talrijke bomaanslagen en mortiervuur, waarbij nog eens 64 omkwamen en meer dan 200 personen verwondingen opliepen.
 
John Pontifex Kerk in Nood Engeland

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!