De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

President Fernández van Argentinië: ’we zullen altijd de armsten eerst helpen’

President Fernández van Argentinië: ’we zullen altijd de armsten eerst helpen’

dinsdag 17 januari 2023 10:51
Spread the love

Enkele dagen geleden onderstreepte Fernández dat het beleid van zijn regering de allerarmsten voorrang geeft. Hij wil iedereen de kans geven om zich op sociaal en cultureel vlak te ontwikkelen en daarbij zegt hij dat niemand zou moeten honger lijden in Argentinië.

Fernández is ondertussen drie jaar president en zijn termijn loopt binnen minder dan een jaar af. Hij heeft veel geïnvesteerd in sociale plannen, er zijn er teveel om hier op te noemen. Deze zijn minder bekend dan de sociale programma’s van de PT (partido dos trabalhadores in Brazilië) of de missies van wijlen president Chavéz.

In Argentinië krijgt iedereen een budget per maand op een bankkaart om voedsel mee te gaan kopen in de supermarkt. Het bekenste plan  is ‘plan jefes y jefas del hogar’, met dit plan krijgen ouders die werkloos zijn geld om hun kinderen naar school te laten gaan. Er is veel geïnvesteerd in socioculturele werkplaatsen, wegen en schoolgebouwen. Het probleem is dat volgens Infobae acht op de tien Argentijnen niet geloven dat de verdeling van het budget eerlijk verloopt.

Het laatste jaar is de inflatie met 100% gestegen, de nieuwe minister van economie Segio Massa kon de inflatie beteugelen, maar in december steeg deze nog met 5%. Dat wil zeggen dat de inflatie op 200% staat terwijl die in 2005 nog op 4% stond, natuurlijk is de koopkracht gestegen. Voor sommige lagen van de bevolking is het gewoon onmogelijk om op het einde van de maand toe te komen. Er wordt dan ook voor niets gewag gemaakt van 50% armoede in Argentinië.

De Argentijnen betalen nog altijd de prijs voor ‘el coralito’, de dag dat de banken failliet gingen. Carlos Meném, een Peronist in schapenvacht had al de staatsbedrijven geprivatiseerd en met dat geld hield hij de wisselkoers van de dollar gelijk aan die van de Argentijnse peso. Hierdoor werden geïmporteerde goederen zeer goedkoop, dit heette ‘la epoca de pizza con champagne’.

Ondanks de mooie woorden van President Fernández zit het er niet naar uit dat hij zal verkozen geraken voor een tweede ambstermijn, het ziet er eerder naar uit dat Sergio Massa, huidig minister van economie het roer zal overnemen omdat ook Cristina de Kirchner in verschillende rechtzaken is verwikkeld.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!