De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Plant de directie van BNP Paribas Fortis een overval op het personeel?

Plant de directie van BNP Paribas Fortis een overval op het personeel?

vrijdag 13 mei 2011 15:53
Spread the love

De kranten van De Persgroep hebben het vandaag over ‘de grondige herziening van het verloningsbeleid’ dat de directie van BNP Paribas Fortis in petto heeft. Het artikel stelt dat men zo ‘de onkosten van de bankgroep de volgende jaren flink omlaag wil halen’. Daarover verscheen ook een bericht in De Tijd en L’Echo.

De directie wil “een collectieve inspanning” van de 18.500 personeelsleden en als troostprijs zou niet aan de werkgelegenheid worden geraakt. De directie wil de cliëntentevredenheid hanteren als norm voor de variabele verloning.

De Morgen schrijft dat De Tijd en L’Echo zich baseren zich op een intern werkdocument en dat de onderhandelingen met de vakbonden nog niet werden opgestart. Het werkdocument waarvan sprake werd enkele weken geleden aan de syndicale afvaardiging voorgesteld in het Green Center te Blanmont met het verzoek het document vooral niet te kopiëren en te verspreiden! Dat gebeurde ondertussen natuurlijk wel. Ook de aanslag op de index, die de directie op het oog heeft, is voor de bonden absoluut onaanvaardbaar. In betere tijden was het Green Center het vormingscentrum van de ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas).

Over het plan van BNP Paribas Fortis is ook grote beroering ontstaan bij het personeel van andere banken en verzekeringsmaatschappijen. Als grootste werkgever van de sector in België heeft de Franse bank immers een voorbeeldfunctie en het dossier wordt met argusogen gevolgd.

Deze week maakte ook de zogenaamde ‘Itinera-denktank’ haar plan bekend om de pensioenleeftijd op te trekken tot 70 jaar. Die slimmeriken hebben daarover een boek geschreven dat “Onze pensioenerfenis” heet en BNP Paribas Fortis stelde haar zetel ter beschikking aan Van de Cloot en Hindriks om deze nonsens voor te stellen. Het ABVV schoot het voorstel onmiddellijk af als “asociaal en rechts”. “Itinera gebruikt titels en ‘wetenschap’ om aan puur rechtse ideologie te doen”, zei de socialistische vakbond in een mededeling.

Het lijkt er dan ook op dat BNP Paribas Fortis niet alleen haar zetel ter beschikking stelt van de ultra-neo-liberalen, maar zelf ook dergelijke ideeën wil hanteren in zijn verloningsbeleid.

www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!