De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Partijen voor vrijheid versus jouw vrijheden.

Partijen voor vrijheid versus jouw vrijheden.

woensdag 20 april 2011 22:42
Spread the love

Wat inspireerde me om dit te schrijven? Een artikel over de PVV (Partij voor Vrijheid in Nederland) of althans met betrekking tot die partij. wat me opviel is hoe zulke partijen vrijheid lijken te promoten maar de eerste zijn om ze af te nemen. Een overzichtje…

Quod licet Iovi non licet bovi.

Wat Jupiter mag, mag een rund nog niet. In dit geval wat Wilders mag, mag een trambestuurder nog niet. Medewerkers van het Nederlandse openbaar vervoer zijn kwaad op de PVV. Wilders had in zijn campagne beloftes gemaakt die hem stemmen opbrachten. Zoals ‘meer blauw op straat’, ‘steun aan het openbaar vervoer’ en andere maatregelen die veiligheid in een sterker openbaar vervoer moesten voorstellen. Maar veel komt er niet van in huis, zeggen de chauffeurs.

Tijdens een demonstratie kwamen ze ludiek op de proppen met ‘Partij van Verraad’ en de politie verbood die kritiek. Het zwijgen werd hen opgelegd. Zo was er zelfs sprake van dreiging tot stopzetten van de demonstratie. (Bron: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/politie_verbiedt_kritiek_op_pvv/)

Naar mijn inziens is dit een aanslag op enerzijds de vrijheid op meningsuiting maar ook de vrijheden die garanderen dat je kan opkomen en demonstreren tegen onrecht. Wilders – maar zeker niet alleen hij – is een kopstuk wanneer het aankomt op agressieve taal om zich daarna in te dekken met de vrijheid van meningsuiting.

Rechts-populisme

Je ziet het met heel veel rechtse partijen dat ze met populistische propaganda de kiezers verleiden om daarna hun rechtse programma erdoor te krijgen. Dat de maatschappij daarvoor vrijheden moet opofferen, bedenkt men altijd te laat.

Zo denk ik aan het VB dat de Islam bekritiseert en dan ook maar varkensvlees gaat verorberen in de buurt van een moskee. En dan ook nog eens op één van hun heilige dagen. Maar Dewinter is er als eerste om de monden van (obscure) organisaties als Sharia4Belgium te snoeren. Ik ga hiermee NIET in de verdediging van Sharia4Belgium, zeker niet. Maar het is niet correct te roepen dat vrijheid van meningsuiting zo heilig is terwijl je vooraan in de rij staat om die vrijheid te beperken.

Vrijheid van geloof, stakingsrecht, vakbondsorganisatie, nog drie voorbeelden van vrijheden en rechten die ons toebehoren maar tevens snel zullen worden onderuit gehaald door partijen die zich als ‘behoeders van de vrijheid’ gaan voordoen.

Liberté, egalité et fraternité

Het klassieke liberalisme hield die leuze hoog in het vaandel. Alleen blijkt het niet meer dan een holle reclameslogan te zijn geworden. Egalité is al helemaal uit den boze voor rechts, fraternité is enkel weggelegd voor de gelijkgezinden en liberté, veel blijft er niet meer van over.

Graag zou ik de Tea Party uit de VS willen halen. Een partij die zich promoot als ‘van en voor het volk’. Hun website spreekt van maatregelen tegen de regering. Kleinere regering, weg met staatsleningen, belastingen moeten gesnoeid worden, … Op ethisch vlak staan ze allemaal mee in de rij om een fundamentalistisch christelijke en blanke wereld op te bouwen. In realiteit zien we echter dat de Tea Party met hun gelobby vooral de vrijheiden van de kapitaalbezitters wilt beschermen.

Ook is de gedachte dat ze de wetten meer op zijn Bijbels willen zien als een boeing in de torens van vrijheid. Hoe vrij gaan homoseksuelen zijn om hun liefde te beleven, te trouwen, kinderen te adopteren… Hoeveel vrijheid wordt een tienermoeder gegund als ze een stommiteit beging en voor abortus wil kiezen?

Wel zijn ze voorstander van de ‘guns for all’-idee. Niet meteen de vrijheid die we willen zien in hun geval. Zeker niet als je weet dat één van hun stichtende leden ooit twitterde dat hij het beu was zoveel ‘spics’ (Latijns-Amerikanen) te zien en hoe hij zich afvroeg waar zijn geweer was.

Links en rechts en centrum en radicaal en …

Genoeg kanten en hoeken in het politieke spectrum die zondigen tegen hun kiesbeloftes. En al evenveel partijen en personen die een gevaar betekenen voor uw vrijheden. Maar geen enkele hoek als extreem-rechts die zo hard opgaat in het verkopen van vrijheden om u dan met een kat in de zak te laten vertrekken.

Het lijkt er op alsof ik, als linkse rakker, een artikel ga afsluiten zonder eens naar N-VA uit te halen, maar dat krijg ik niet over mijn hartje. Ik moet mijn politieke tegenstanders toch iets geven om over te klagen. Ook N-VA’s programma heeft standpunten die vrijheden beloven alleen zijn zij wel eerlijker dan hun collega’s daarin. Zij geven rechtuit toe dat ze vooral de bedrijven en ondernemingen meer vrijheid willen schenken. De verstrenging op werkloosheid, immigratie maar ook op andere ethische standpunten zijn dan weer meteen getuige van de beperking op vrijheden voor Jefke uit de kattenstraat.

Het individualistische traject dat West-Europa en de VS aan het belopen zijn gaat gepaard met de verdere verdeling in klasses, rangen en andere gevaarlijke maatschappelijke kloven. Als je iemand bent, dan zal je nog meer zijn in het neo-liberale Europa. Genoeg kiezers die trappen in het holle nationalisme en het stompe rechtse gedachtegoed.

Het is net alsof ze ons in de edele delen komen trappen om daarna te zeggen dat het eigenlijk de werkloze, de asielzoeker, de Waal, de homo of eender welke zondebok ze viseren, is geweest.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!