De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opec-landen exporteren dit jaar voor meer dan 1.000 miljard dollar aan olie
Europa, Olie, Wereld, Opec-kartel, IEA, OESO-landen -

Opec-landen exporteren dit jaar voor meer dan 1.000 miljard dollar aan olie

woensdag 30 maart 2011 11:49
Spread the love

Voor het eerst in de geschiedenis zullen de olieproducerende landen die het Opec-kartel vormen dit jaar meer dan 1.000 miljard dollar aan inkomsten uit hun exportactiviteiten genereren. Dat heeft Fatih Birol, chief economist bij het Internationale Energie Agentschap (IEA), bekendgemaakt aan de hand van nieuwe berekeningen.

Het gaat om een absoluut record, want in 2008 -het vorige recordjaar- strandde de totale export op 990 miljard dollar. Het totale aantal vaten dat devOpec dit jaar zal exporteren zal iets onder die van 2008 liggen, maar indien de olieprijs rond de 100 dollar blijft schommelen zal het record gebroken worden. Voor het eerst in devegschiedenis zullen de olie-inkomsten van de Opec dan het biljoen dollar overschrijden. Volgens Birol is dat een gevolg van een hogere olieprijs en een opgedreven productie.

Het geld is welkom, want vele van de Opeclanden worden geconfronteerd met gemor onder de binnenlandse bevolking. Saoedi-Arabië bijvoorbeeld tracht deze onrust te kalmeren door gul met cadeau’s te strooien. Dat land moet nu al 83 dollar per vat olie krijgen, wil het zijn budget in evenwicht houden.

Volgens Leonidas Drollas, chief economist bij het Centre for Global Energy Studies in Londen. doen de hoge olieprijzen de globale economie nu al pijn. Birol bevestigt die uitspraak en zegt ‘zeer bezorgd te zijn voor de OESO-landen en daarbij specifiek voor Europa

http://www.cnbc.com/id/42332767.

Bron : Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!