De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Na las Paso in Argentinië stijgt inflatie met 30%

Na las Paso in Argentinië stijgt inflatie met 30%

zondag 20 augustus 2023 16:22
Spread the love

Speculatie in de supermarkt of wordt de Centrale Bank in Argentinië nerveus. Volgens de internationale pers ziet het er niet goed uit voor Argentinië, Milei is de te kloppen man. Hij heeft een economische plan dat met een gouden dag eens zou kunnen lukken, maar ook wel heel stevig kan mislukken.

Voor mij is het nu al duidelijk, het establisment in Argentinië moest eens door elkaar geschud worden. Toch is de vraag of de Argentijn zijn eieren gaan blijven zetten bij Milei; zo iemand houdt een serieus risico in voor de economie. We dachten dat de Argentijnen hun lessen hadden geleerd met ex-president Meném, maar toch komen er altijd nieuwe kandidaten die vergelijkbaar zijn.

Hoe geniaal Milei ook mogen zijn, hij blijft een éénmanszaak. Voor een land als Argentinië is dit fataal. Daar is 19% van de bevolking nog ambtenaar en komt 30% van haar inkomsten uit belastingen (dat is het hoogste in Latijns-Amerika). Dat is veel om allemaal volgens het plan Milei te gaan ontmantelen.

Daarentegen staat een establisment (Sergio Massa en Bullrich) dat administreert en nu ook weer kapitaal achter zich heeft. De laatste weken werd duidelijk dat het IMF de kant van Massa kiest en eingelijk juntos por el cambio laat vallen (misschien is dit wat sterk uitgedrukt). Daarmee dat ik denk dat Bullrich, de derde kandidaat maar weinig kans maakt. Massa kan ook geld van China en Qatar aanboren, en plus heeft hij ook brede lagen van de overheid en privé achter zich.

Milei is een showbeest of ‘un personaje’ zoals ze zeggen in Argentinië, maar of hij ook daadwerkelijk gaat afleveren dat is de vraag. Er wordt zelf gezegd dat hij voor de dollaristatie kiest om op die manier zijn mensen een sterke munt te kunnen aanbieden en stemmen te verdienen, terwijl de rest het moet stellen met volatiele pesos.

Het laatste is nog niet gezegd, maar het zijn in ieder geval spannende verkiezingen, en zo is in Latijns Amerika de laatste tijd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!