De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

bron: wikipedia

Mislukte aanslag tegen Cristina Kirchner vice-president van Argentinië

zaterdag 3 september 2022 02:14
Spread the love

Op 1 september om 21u ‘s avonds kwam de ex-president Christina Fernández de Kirchner thuis in La Recoletta in Buenos Aires er wachtte een mensenmassa op haar. In een land dat de politieke polarisatie heeft geïnstitutionaliseerd onder de vorm van de Peronistische partij, trok een jonge man die avond een wapen en richtte het in koele bloeden op haar hoofd, maar alleen god zijn hand kon tegenhouden dat het geweer afging. De volgende dag stond heel de linkse vleugel van het Peronisme op straat.

Christina Fernández is de vrouw van wijlen Nestor Kirchner, die aan een hartaanval overleed tijdens zijn presidentschap. Zijn vrouw die altijd een politiek zwaargewicht was binnen de Peronistische partij al van haar jeugd nam het roer over. Haar beleid stabiliseerde het land, maar financieel ging de Argentijn er op achteruit door de eindeloze crisis die is ontstaan na de uitverkoop van de publieke bedrijven om een artificiële koopkracht te behouden door Carlos Meném in de jaren ’90.

Er waren de voorbije dagen voor en tegen demonstraties geweest voor haar huis. De betogingen ontstonden omdat er een proces is opgestart dat haar beschuldigd dat ze één miljard euro heeft ontdoken tijdens haar ambtstermijn als president van 2007 tot 2015. Hiervoor vraagt het gerecht twaalf jaar gevangenschap.

De gouverneur van Buenos Aires, Axel Kicillof, heeft na de mislukte aanslag gezegd dat hij denkt dat er een verband bestaat tussen het proces en de aanslag. Dat er een soort sfeer was ontstaan bij rechts om eindelijk eens komaf te maken met Cristina. Volgens bepaalde bronnen in Argentinië bespeelt de media de geesten en zorgt ze voor de polarisatie tussen rechts en links in Argentinië. Hierdoor ontstond jaren geleden ‘la grieta’ of de kloof tussen de linkse vleugel en rechtse vleugel van het Peronisme.

Volgens de politie is de aanslagpleger een Braziliaanse man van 35 jaar, die op zes-jarige leeftijd in Chileens-Argentijns gezin is gaan wonen. Zijn motieven zijn nog niet publiek gemaakt en ze weten ook niet hoe hij aan een wapen is kunnen geraken. Sommige mensen beweren dat dit het klimaat is dat Bolsonaro, huidig president in Brazilië, heeft gecreëerd. Toch had Bolsonaro begrip voor Christina Fernández de Kirchner, omdat hij hetzelfde was overkomen toen hij werd neergestoken in volle verkiezingsstrijd in 2018. Dit leidde tot zijn mythevorming, wie weet komt Cristina nu ook in de lijst van mythische persoonlijkheden van Argentinië, toch blijven we erkennen dat Argentinië hier een patent op heeft en dat het een beetje in het DNA van het land ligt.

Daarmee is de vraag tot wat zal deze aanslag leiden, misschien is het nog te vroeg om te oordelen. Op twee september gingen er alvast miljoenen mensen de straat op om hun steun te betuigen aan de huidige vice-president en tegen de stigmatisatie van Christina Fernández de Kirchner.

Willemjan woonde een jaar in Argentinië en volgt het land al twintig jaar.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!