De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Mama, ga jij betogen tegen de oorlog in Oekraïne?” Een tafelgesprek.

“Mama, ga jij betogen tegen de oorlog in Oekraïne?” Een tafelgesprek.

woensdag 6 april 2022 07:03
Spread the love

 

 • Volgende week is er een betoging tegen de oorlog in Oekraïne, zeiden ze op school. Ga jij daar naartoe, mama?

 • Ik weet ervan, ik ga zeker!

 • Gaat de oorlog dan stoppen?

 • Nee, dat niet. Zoveel effect heeft dat niet.

 • Maar waarom ga je dan?

 • Oei, jij bent wel goed in doorvragen, hé? Laat me denken! Al die beelden van de oorlog, op de televisie en in de gazetten, die maken je bang en boos en soms zelfs woest. Al die miserie! Al die doden! Al die gruwelijke dingen! Al die kapotte gebouwen, straten, pleinen… Het is om depri van te worden! En dan de schrik dat het nog erger wordt, dat er straks atoomwapens gebruikt gaan worden… Dus het lucht op als je met velen samen bent om te protesteren en te laten zien wat je voelt en denkt!

 • Het lucht op dus. Doet het nog iets? Kan het iets veranderen aan de oorlog?

 • Goeie vraag, meisje! Daar zit ik ook mee. Het enige resultaat van het protest en de woede is tot nu toe dat die gebruikt worden om olie op het vuur te gieten: meer sancties, meer wapenleveringen aan Oekraïne, en dan wat kinderachtige pesterijen: Russische diplomaten wegsturen en zo. Er wordt niet gezocht naar een oplossing, maar gepraat over het kleinkrijgen van Rusland.

 • Die Russische jongen in mijn klas zegt dat wij niks van die oorlog begrijpen. Dat het Westen, de NAVO en de EU, Rusland proberen in te sluiten en tegen te werken. Dat Rusland altijd gezegd heeft dat Oekraïne niet bij de NAVO kan komen, dat dat een rode lijn is. Als je daar overheen stapt, wordt het oorlog. Hij zegt dat de Westerse landen dat heel goed weten, en toch maar voortdeden.

 • Ja, dat is wel zo, ik begrijp die jongen. De NAVO is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om Rusland tegen te werken, dat land was toen nog verbonden met andere landen in de Sovjetunie. Die is lang geleden al ingestort, dus de NAVO kon eigenlijk worden afgeschaft. Maar dat is niet gebeurd, de NAVO ging door met Rusland tegen te werken. De NAVO zorgt niet voor meer vrede in de wereld, maar voor meer oorlog en ellende. In plaats van alleen maar een tegengewicht te zijn tegen Rusland, voerde hij oorlog in Joegoslavië, in Irak, in Libië. Ik ben voor vrede, dus tegen de NAVO.

 • Ga je dan betogen tegen de NAVO?

 • Ik weet niet of je daar veel mensen voor meekrijgt. De NAVO gebruikt de oorlog in Oekraïne om aan te dikken: meer geld voor defensie, meer wapens, nieuwe wapensystemen, meer militaire oefeningen… Er wordt zelfs al gepraat over het opnieuw invoeren van de dienstplicht, dan moet iedereen in het leger om mee te doen aan die militaire gekte. Maar zo wordt dat niet gezien natuurlijk. De NAVO-landen hebben Rusland nodig als vijand, die invasie in Oekraïne is voor hen een cadeau! Zie je wel hoe gevaarlijk Rusland is! Terwijl Rusland zich eigenlijk alleen maar verdedigt tegen de insluiting door de NAVO! Maar ze doen hier alsof Rusland allerlei landen van Europa wil opslokken, alsof de invasie van Oekraïne maar een begin is. Dat is NAVO-propaganda, denk ik.

 • Ga jij speechen op de betoging, mama? Jij kan dat toch echt heel goed uitleggen. Ik ga morgen tegen Vladimir in mijn klas zeggen, dat niet iedereen hier in België hetzelfde denkt over de oorlog, en dat niet iedereen akkoord gaat met de NAVO. Dat zal hem goed doen! En mag ik mee naar de betoging?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!