De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lula heeft afzetmarkten gecreëerd en APPA had gelijk

zaterdag 7 oktober 2023 17:06
Spread the love

‘Moslims worden onderdrukt, terwijl afzetmarkten worden gecreëerd’ dat zong de Nederlander APPA in mijn studententijd. Het werd onze oren binnen geboord in Leuven voor de Syrische Revolutie. Toch zit er iets in zijn woorden voor de mensen die het nog snappen.

Tot de jaren tachtig had Brazilië een goede relatie met de MENA, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Er werd petroleum gekocht en de Petroreals (toen een andere munt) werden geïnvesteerd in landbouw producten in Brazilië. Brazilië ontwikkelde een industriële landbouw, terwijl er zoveel moeite wordt gedaan voor ‘une agriculture paysane’ die er niet door kwam.

In de jaren vijftig werd Petrobras opgericht dat nu zeventig jaar oud is. In de jaren tachtig ontdekte Brazilië eindelijk petroleum, daardoor werden ze onafhankelijker en werd Petrobras een machtig bastion. Petrobras kan dit vieren met de ontdekking van de pré-sal, die door onderzeese mijnbouw kan worden ontgonnen, maar daar is nog altijd geen toestemming voor internationaal. Dit zou ook voor Guyana en Argentinië een bonanza kunnen betekenen.

De alternatieve media hebben lang moeten hameren op het feit dat petroleum ook met politiek te maken heeft. Toen de petroleum uit het Midden-Oosten kwam moesten de Brazilianen op internationale conferenties voor de Palestijnse zaak stemmen. Ze hadden geen keuzen. Daarna met de pré-sal moesten ze kiezen ofwel verkopen we die handel ofwel ontginnen we die zelf. We mogen niet vergeten dat in Venezuela de Amerikanen altijd de infrastructuur hebben geleverd en sinds de ontkoppeling is de bonanza dan weer voorbij.

De handel met de Midden-Oosten bleef draaien, maar toen ging Bolsonaro op missie naar Israël, maar hij kwam hier snel van terug en toen koos hij snel voor de Emiraten en Saoedi Arabië waar hij een diamantenkroon pikte. Lula zette de kroon op het werk en haalde Modi binnen in het netwerk.

Wat is het gevolg; Lula heeft een afzetmarkt in Indië dat tot daarvoor amper bereikbaar was. Zoals Maghellaan dat lukt niet, maar toch wil China de Zuid-Chinese en de Stille Oceaan bevaren. De nieuwe lijn is Brazilië-Israël-Saoedi Arabië-Emiraten-India dat is nieuws heet van de naald.

De keerzijde van de medaille is dat in Lula nog in 2005 met heel zijn diplomatieke corps in Jerusalem stond en het gevolg was de diplomatieke oplossing voor het conflict in Iran. Terwijl zijn diplomatiek beleid nu op geen ‘leest’ geschoeid is…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!