De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lezen in de Lente wenst De Crem proficiat!

Lezen in de Lente wenst De Crem proficiat!

Het literair festival ‘Lezen in de Lente’ is dit jaar aan zijn twaalfde editie toe en heeft als thema ‘Ten Oorlog?’. Lezen in de Lente wenst Pieter De Crem proficiat met zijn niet-verkiezing als NAVO-baas en bekijkt de Eerste Wereldoorlog en zijn herdenking op een kritische manier. Ze stuurden de minister vijf vrijkaarten om deel te nemen aan hun activiteiten.

vrijdag 28 maart 2014 17:46
Spread the love

Het literair festival ‘Lezen in de Lente’ is dit jaar aan zijn twaalfde editie toe en heeft als thema ‘Ten Oorlog?’. We wensen Pieter De Crem proficiat met zijn niet-verkiezing als NAVO-baas en bekijken de Eerste Wereldoorlog en zijn herdenking op een kritische manier. We stuurden de minister dan ook vijf vrijkaarten om deel te nemen aan onze activiteiten.

Lezen in de Lente start zaterdag 29 maart met de inhuldiging van een literair kerkhof in de tuin van vzw ‘t Uilekot worden 43 houten kruisen geplant met de namen van allerhande auteurs die gestorven zijn in oorlogen, burgeroorlogen en revoluties. Hiermee geven we al aan dat we breder kijken dan het zogezegde ‘Vlaamse pacifisme’ dat men zich met de officiële herdenking wil aanmeten.

Van 29 maart tot en met 1 mei is er een slagveld van auteurslezingen, muziek en kunst. Fictie en non-fictie, tentoonstellingen, videokunst, jazz, geschiedenis, gipsy, video en poëzie houden mekaar in een wurggreep.

Zesentwintig activiteiten betreden het strijdperk dat zich als een vlek verspreidt over elf gemeenten: Brakel, Erpe-Mere, Gent, Geraardsbergen, Herzele, Ninove, Ronse, Sint-Agatha-Berchem, Zottegem én Zwalm.   

Het buskruit halen we uit het thema ‘oorlog’. We plaatsen er graag een vraagteken achter. Geweld is het gebruik van macht om een verschil op te heffen door de ander te onderwerpen of te vernietigen. Excessief geweld leidt tot oorlog, oorlog tussen de sexen, oorlog tussen beschavingen maar ook tot burgeroorlogen zoals in Syrië of Oekraïne nu of tot een wereldoorlog zoals honderd jaar geleden. Een oorlog is nooit groot. Stilstaan bij het verleden kan niet zonder te kijken naar de toekomst. Zonder blik vooruit verwelkt de klaproos. Blijven we niet met oorlogen worstelen? Boetes en repressie hanteren? Collaboreren met een wurgend economisch systeem? Vechten om een morzel grond te splitsen? Wapens leveren die vluchtelingen opjagen om dan naar de andere kant te kijken en onze grenzen te sluiten? Pesten?

Oorlog, vrede, conflict, democratie, geweld en passie, …  zitten verweven doorheen alle activiteiten. Een greep uit het aanbod auteurslezingenStefan Hertmans (nominatie Gouden Boekenuil 2014), Jeroen Olyslaegers, Bruno De Wever (nominatie cultuurprijs, cultureel erfgoed 2013) , Ester Naomi Perquin (2013, VSB Poëzieprijs), Peter Holvoet-Hanssen (2012, Arkprijs van het Vrije Woord; voormalig Stadsdichter Antwerpen), …

Met een combi-ticket (15€) kan je binnen op alle activiteiten, tot en met het Feest van het Boek, op 1 mei.

PRAKTISCH:

Aan de kassa, per activiteit: 5€

Aan de kassa, ‘Feest van het Boek’ op 1 mei: 10€

Combikaart: 15€ (geldig voor alle activiteiten, incl. 1 mei) 

Programma-info & reservaties:

www.lezenindelente.be  of  uilekot@skynet.be

Facebookpagina ‘Lezen in de Lente’: www.facebook.com/lezenindelente

Initiatiefvzw ’t Uilekot i.s.m. ‘t Fameus Verleden, Act4Change, Anarchistisch Kollektief Gent, BBTK Aalst-Dendermonde-Ronse-Oudenaarde, vzw Climaxi, Curieus Erpe-Mere, Curieus Perpetuum Mobile, Curieus Zwalm, Café ’t Bruggenhuis Geraardsbergen, De Branderij Vrijzinnig Centrum Ronse, De Lezende Paling, Giesbaergske Koleuren Gazette, Johan’s Lodge, Masereelfonds, Openbare Bibliotheek Ninove, Openbare Bibliotheek Herzele & Wattenfabriek, Route 42, Vormingplus en ZARA T.

Met dank aan de sponsorsACOD-CultuurAct4ChangeBBTKGemeente HerzeleMasereelfonds, Provincie Oost-Vlaanderen, Route 42Triodos (Paul Pals, plaatselijk agent van Triodos), Vlaams Fonds voor de Letteren en Europese Gemeenschap (Youth in Action).

Info & secretariaat: ’t Uilekot vzw, Groenlaan 39 – 41, 9550 Herzele uilekot@skynet.be

take down
the paywall
steun ons nu!