De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaat-catastrofe
Klimaat -

Klimaat-catastrofe

vrijdag 22 juli 2011 07:49
Spread the love

Ja, klimaat-catastrofe. Ik vind het vreemd dat we ons blijven bezighouden met woordspelletjes. We gaan net dezelfde weg op als het allochtonen-verhaal: vreemdelingen, migranten, allochtonen, nieuwe Belgen, oud-komers en nieuw-komers, … We blijven het (dit alles echt aanpakken) steeds maar voor ons uitschuiven, door op zoek te gaan naar die naam die het voor iedereen aanvaardbaar maakt. Terwijl de onaanvaardbaarheid nét zit in het benoemen. Woordspelletjes in plaats van iets ten gronde aanpakken: de stigmatisering van een groep medelandgenoten.   

Soit, het gaat hier niet over afkomst. Ik wou het over klimaat hebben.

Hetzelfde soort woordspelletjes is ondertussen begonnen met klimaat. Eerst was het klimaat-opwarming. Maar dat was niet helemaal correct, want op sommige plaatsen zou het misschien wel afkoelen. Dus is de volgende stap klimaat-verandering. Maar wat is dat “klimaat-verandering”. Da’s zoiets als interieur-verandering? Verandering van spijs doet eten?

Vandaar mijn suggestie: klimaat-catastrofe. Want zolang we ons bezighouden met het zoeken van de juiste naam, komt die catastrofe elke dag een stukje dichter.

take down
the paywall
steun ons nu!