De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kamelen amputeren met Barbara & Stefanie Claes
Antwerpen, Theater, Scheld'Apen, Festivaaalllaallal -

Kamelen amputeren met Barbara & Stefanie Claes

dinsdag 18 september 2012 14:21
Spread the love

Barbara en Stefanie Claes zijn twee zussen die op dezelfde dag geboren zijn. In het zelfde jaar zelfs. Ondertussen groeiden ze op tot theatermakers met een grafisch talent.
Twee jaar geleden legden ze hier al de basis voor de voorstelling ‘Maar de Wolven die Leven Nog’, het jaar nadien werkten ze op Werkkamp 011 aan ‘Triomff’, een voorstelling waar zelfgemaakte animatiefilms een belangrijke rol in speelden. Ook dit jaar werken ze in Scheld’apen aan een nieuw stuk waarvan u een glimp kan opvangen op Festivaaalllaallal.
Tijdens het gesprek vullen ze elkaar aan, verbeteren ze elkaar en wordt er regelmatig oogcontact gezocht alvorens te antwoorden. Uit luiheid laten we ze als een één persoon antwoorden. Weet dat het eigenlijk twee bevallige vrouwmensen zijn met elk hun eigen persoonlijkheid.

Dames, jullie spelen ‘de Bultenklacht’ op Festivaaalllaallal.
Claes: Jazeker, maar we willen toch nog eens benadrukken dat het om een toonmoment gaat. Dit is dus een eerste stap in een proces dat uiteindelijk tot een volwaardige voorstelling moet leiden. ‘De Bultenklacht’ is trouwens een werktitel.

En van waar de werktitel ‘de Bultenklacht’?
Claes: Omdat we vertrokken zijn vanuit een kameel, tiens.

Een kameel was het vertrekpunt, dé inspiratiebron, voor dit toonmoment?
Claes: We zijn vertrokken vanuit het idee iets met liederen en muziek te doen. Het klinkt vaag en dat is het in feite ook, maar dat was het eigenlijke vertrekpunt. Van daaruit zijn we beginnen denken, tekenen… We vertrekken immers altijd vanuit de vorm. Wanneer die langzaamaan, tja, vorm krijgt beginnen we pas over de inhoud na te denken.

Die inhoud, is daar al iets over geweten?
Claes: Het gaat over een onbestaand land waar een sjeik woont. In dat land wonen ook allemaal verschillende volkeren met hun specifieke kenmerken die met elkaar geconfronteerd worden.  Zo zijn er de intellectuelen, het oervolk…

En de kameel?
Claes: Er zijn ook kamelen en ketellappers, die stelen van de kamelen. Of de poten van sommige kamelen worden afgezaagd en vervangen door wielen en dat is dan een beetje lachen met de macht van vooruitgang.

Is het noodzakelijk dat de toeschouwers die boodschap meekrijgen? Willen jullie het publiek een geweten schoppen?
Claes: Neen, al is elk volk, elke kameel of ketellapper voor ons een metafoor en alle personages staan voor iets. Dit is echter vooral voor ons belangrijk om het verhaal te vertellen. Wij vinden het absoluut niet erg dat het publiek daar een eigen invulling aan geeft.  Wat voor ons bij alles wat we maken vooropstaat,  is de sfeer. Die moet juist zitten.

Op Festivaaalllaallal spelen jullie een toonmoment. Wat zijn de verdere plannen met ‘De Bultenklacht’?
Claes: We willen tot een mooi verhaal komen waar dan effectief iets mee gebeurt. Zo willen we alle personages ooit vormgeven door ze te laten spelen door kinderen of poppen.

We zijn benieuwd. Alvast succes en tot snel!

Barbara & Stefanie Claes spelen ‘De Bultenklacht’ op Donderdag 20 en vrijdag 21 september tijdens Festivaaalllaallal in Scheld’apen

take down
the paywall
steun ons nu!