De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het extreem-rechtse Gatestone: Rusland moet worden geïsoleerd en veranderd in een internationale paria!

Het extreem-rechtse Gatestone: Rusland moet worden geïsoleerd en veranderd in een internationale paria!

donderdag 10 maart 2022 09:30
Spread the love

“In het geval dat Poetin het haalt in Oekraïne, wat waarschijnlijk lijkt, moeten we nu de steun aan een verzetsbeweging tegen een potentieel Russisch bezettingsleger voorbereiden. Dat zou omvatten: wapenleveringen, inlichtingen en toezicht, en ook offensieve cybercapaciteit en het sturen van undercover adviseurs om hulp te bieden.

Moskou moet in Oekraïne in een moeras gedreven worden, met een stroom van body bags in de richting van Rusland (veeleer dan de mysterieuze ‘verdwijningen’ in de mobiele crematoria die volgens de Oekraïense president Volodymir Zelensky als een slecht voorteken achter de Russische strijdkrachten rijden.) Het is niet dat we Russische dienstplichtigen willen zien sneuvelen, maar zware verliezen zouden helpen om Poetin van verdere agressie af te schrikken en zijn regime te destabiliseren.”

 

Dit is een citaat uit de uiterst rechtse Amerikaanse think thank en lobby Gatestone, die in haar media onder meer teksten publiceerde van Bat Ye’or en Geert Wilders. Het komt uit het artikel “Een vredesplan voor Europa” van de hand van Richard Kemp, gewezen kolonel van het Britse leger en gewezen lid van het team voor terrorismebestrijding van de Engelse regering.

 

Dat “vredesplan” is vooral een strijdplan: “Het strategische doel van de NAVO moet nu zijn de Russische president Vladimir Poetin ten val te brengen en hem te zien vervangen door een minder gevaarlijke leider. Als hij zijn doelstellingen in Oekraïne niet haalt, komen de Russische oligarchen onder zware druk te staan en er wordt veel leed toegebracht aan de gewone burgers door de Westerse diplomatieke en economische acties. Zijn avontuur van dit moment zou de oorzaak van zijn zelfvernietiging kunnen zijn.”

 

Vrede door meer oorlog

 

Misschien, zo meent Richard Kemp, zijn de VS en de NAVO niet in staat of niet van plan Poetin rechtstreeks neer te halen. Waarschijnlijk is het ook realistischer dat zoiets van binnenuit gebeurt. Dus moeten we, vindt de auteur, naast economische, diplomatieke en legale actie tegen Rusland en tegen de verantwoordelijken voor deze oorlog, zorgen voor “maximale steun en aanmoediging voor potentiële opvolgers van Poetin die we als redelijk en gematigd beschouwen”.

 

Het “vredesplan” is ook een aanvalsplan: “Waar Poetin vraagt dat de NAVO zich zou terugtrekken, moet die oprukken. Sommigen zien dat misschien als provocerend, maar in feite is dat een teken van macht dat meer zal doen om Poetin af te schrikken dan ‘appeasing’ “. Want:  “Als de NAVO terug de geloofwaardigheid wil bereiken die hij ooit had, sterk ondermijnd door Biden’s debacle in Afghanistan, moet hij terug sterk worden, niet alleen in militaire macht, maar ook in de aantoonbare politieke wil om die te gebruiken.”

 

https://www.gatestoneinstitute.org/18305/peace-plan-europe

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!