De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Mondiaal Halle

Greta Thunberg-estafette in Halle: “Het is 5 voor 12, daarom sta ik hier”

Vandaag om 11 uur vond op de Grote Markt van Halle de aftrap van de Greta Thunberg-estafette plaats. Een uniek lokaal initiatief van burgerinitiatief Mondiaal Halle in het licht van de wereldwijde klimaattop in Glasgow.

maandag 1 november 2021 19:15
Spread the love

 

Mensen hoeven in november niet per se naar Glasgow om hun stem te laten horen inzake het klimaat en hun bezorgdheid te tonen omtrent de gezondheid van de planeet. Iedereen kan ook spontaan deelnemen aan de Greta Thunberg-estafette: afspraak elke dag in november van 11 tot 12 uur op de Grote Markt in Halle, onder het motto “Het is 5 voor 12, daarom sta ik hier”.

Greta Thunberg-estafette op de klimaatmars in Brussel. Foto: Mondiaal Halle.

Met de organisatie van een dagelijkse estafette-actie tijdens de komende Wereldmaand in november wil het burgerinitiatief Mondiaal Halle meer aandacht vragen voor de dringende collectieve problemen in de wereld. De estafette is opgebouwd rond de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s), waarvoor ook Halle zich engageert.

“Het is een jaarlijkse traditie dat in november rond het beeld van Servais een opvallende wereldbol wordt geplaatst om solidariteit, duurzaamheid, diversiteit en andere SDG’s in de verf te zetten. Met een dagelijkse kleinschalige pop-up-actie van 11 tot 12 uur op de Grote Markt willen we er een levendige en zichtbare menselijke touch aan toevoegen.”

Foto: Mondiaal Halle

‘Het is 5 voor 12, daarom sta ik hier’

‘De klimaatcrisis en armoede, biodiversiteit en welzijn, goede gezondheid en duurzame samenleving, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vrede, kwaliteitsonderwijs en ongelijkheden, zijn allemaal met elkaar verbonden. En ze hebben allemaal dringende aandacht nodig. De SDG-estafette heeft de bedoeling om laagdrempelig iets nieuws bij te brengen en aan te tonen dat het lokale niveau de perfecte plek is om deze urgente kwesties met elkaar te verbinden en om met oplossingen te komen.’

Foto: Mondiaal Halle

Foto: Mondiaal Halle

Foto: Mondiaal Halle

Less ego more eco

Foto: Mondiaal Halle

30 SDG-activisten voor estafette

“Alle waarschuwingssignalen staan op rood. Het is hoog tijd om snel nieuwe wegen in te slaan en de noodzakelijke ecologische, sociale en economische veranderingen te omarmen. Ons huis staat in brand en we moeten navenant handelen. De wereld schreeuwt om daadkracht en vraagt om engagement en inzet van velen op vele fronten.

In dit kader gingen we op zoek naar 30 lokale acties die een of andere link met de SDG’s hebben en dit in november willen demonstreren. We zijn ervan overtuigd dat deze dertig prikkelende praktijkvoorbeelden de mensen meer vertrouwd maken met de urgente mondiale doelstellingen. Woorden wekken, voorbeelden trekken. Daarom ging de estafette op zoek naar 30 burgers, bruggenbouwers, wereldburgers, partners, medestanders, vrijwilligers, bondgenoten, changemakers, dromers, denkers, doeners … die hun nek durven uitsteken voor de mensen en de planeet.”

Afbeelding: Mondiaal Halle

 

Informatie SDG-estafette : www.mondiaalhalle.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!