De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Economische relaties tussen neoliberaal Brazilië en het Midden-oosten 75 jaar oud

Economische relaties tussen neoliberaal Brazilië en het Midden-oosten 75 jaar oud

dinsdag 5 juli 2022 15:16
Spread the love

Begin juli vierde de Arabisch-Braziliaanse kamer haar 75ste verjaardag. Dit werd gevierd met een conferentie onder aanwezigheid van vicepresident Mourão. Brazilië verkoopt voor 24 miljard dollar producten in het Midden-oosten en is daardoor de meest significante handelspartner van het Midden-oosten in Latijns-Amerika. Op dit moment komt 26% van de meststoffen uit het Midden-oosten omdat Russische meststoffen niet meer in Brazilië geraken.

In Brazilië zijn er nu 13 miljoen Syrio-Libanezen, zij kwamen voornamelijk op het einde van de 19de eeuw naar Brazilië en zijn Christen-Orthodox. Eerst vormden zij een netwerk aan de hand van culturele instellingen, daarna gingen ze zich op politiek vlak organiseren en dan ontwikkelden ze economische instellingen omdat deze de basis vormden van hun commerciële activiteiten in de nieuwe wereld.

Elke stad had rond 1920 wel een ontmoetingsplaats voor oudere Syrio-Libanezen die geen Portugees spraken. Hier konden ze samen hun oude dag spenderen en contact houden met de gemeenschap. Deze culturele instellingen dienden als netwerkplaatsen voor de soms eenzame eerste generatie Syrio-Libanezen.

In de jaren 1960 ging de 2de en 3de generatie zich op politiek vlak organiseren. Ze gingen zich verspreiden over het politieke spectrum. Ex-burgemeester van São Paulo , Paulo Maluf, was de meest bekende van deze gemeenschapspolitici. Hij manipuleerde dan ook zijn gemeenschap naar zijn eigen politieke carrière. Zo verhuisde hij het zakencentrum in São Paulo van de Avenida Paulista naar Faria Lima. Dit leidde allemaal tot het onwettige presidentschap van Michel Temer en de kandidatuur van Haddad voor het presidentschap dat hij nipt verloor van huidig President Bolsonaro.

In de jaren ‘50 werden de handelskamers opgericht, de Braziliaanse zijn veruit de belangrijkste van over heel Latijns-Amerika. En er kan gezegd worden dat Brazilië dé belangrijkste handelspartner is van het Midden-oosten. Deze handelsbalans draait voornamelijk rond landbouw en veeteelt, de laatste jaren werd Brazilië zelf een belangrijke producent van Halalvoeding. Er zijn regelmatig handelsreizen met grote Braziliaanse bedrijven naar het Midden-oosten. En ondanks kwam de economische samenwerking van de Syrio-Libanese diaspora nog in beeld toen Brazilië een vrije handelsakkoord wilde tekenen met Libanon, maar toen gebeurde de ontploffing in de haven van Beirut.

Je kan je afvragen waarom dit zo belangrijk is. De Syrio-Libanezen zijn nog steeds een belangrijke politieke groep in het Parlement. Ze hebben zeer veel macht in Brazilië, omdat ze de rijkste families, bedrijven en instituten hebben voort gebracht. Ze zijn dus ‘incontournable’ in Brazilië.

Dit komt voornamelijk door hun commerciële insteek en hun zin voor ondernemerschap waarvoor ze in het neoliberale Brazilië voldoende incentives krijgen om verder in te groeien. 

Bij de 75ste verjaardag van de kamer van koophandel van Brazilië in São Paulo werd er verklaard dat er nog zeer veel mogelijkheden zijn om samen te werken en dat deze de komende decennia verder zullen worden uitgewerkt.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!