De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De VS willen een herstructurering van UNIFIL

De VS willen een herstructurering van UNIFIL

dinsdag 5 september 2023 17:49
Spread the love

De UNIFIL, de United Nations International Force in Lebanon, bestaat sinds de oorlog tussen Libanon en Israël van 1978. Na de oorlog van 2000 kregen ze de steun van het Libanese leger. Hizbollah is een voorname tegenstander van de UNIFIL omdat ze vrije doorgang hebben tot aan de blauwe lijn tussen Libanon en Israël. Nu zou er verandering op komst zijn.

De UNIFIL heeft tienduizend soldaten uit vijfenveertig landen. Er is één belg bij. Ze zijn bezig met veiligheid en voorkomen van een conflict tussen Israel en Libanon. Zij hebben dus het recht om munitie depots van Hizbollah te controleren, onderzoeken de grenzen op infracties van beide zijden en doen o.a. aan ontmijning.

Op 31 augustus werd voor een jaar een nieuw contract gesloten met de UNIFIL om actief te blijven, de premisse is niet veranderd sinds het jaar er voor. Echter komt er steeds meer druk vanuit de VS om de zaken te herstructureren. Deze keer stemden de VS en Groot-Brittaniê tegen omdat ze vonden dat de UNIFIL zich te vrij kan bewegen en dat dit Hizbollah nerveus maakt waardoor er meer problemen komen met Israël.

Dit werd beslist in de VN-veiligheidsraad, Rusland en China onthielden zich en uiteindelijk werd de position speech van Frankrijk aanvaard door de VS en Groot-Brittanië. Ze waren eerst tegen, maar de VS zei dat er snel veranderingen zouden komen bij de UNIFIL.

Deze zullen zich voornamelijk de komende jaren laten gevoelen, want ondertussen is Hizbollah de grootste politieke partij en haar gewapende arm controleert het zuiden van het land.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!