De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Petroleumboom van Brazilië

De Petroleumboom van Brazilië

woensdag 6 september 2023 20:34
Spread the love

Sinds 2017 is Brazilië de grootste petroleumproducent van Latijns-Amerika. Het stak daarmee Mexico voorbij en Venezuela hoorde al eerder bij de kleinere producenten. Brazilië, Guyana en Argentinië zijn de drie toppers op dit ogenblik en van de toekomst.

Brazilië is de grootste en efficiëntste petroleumproducent van Latijns-Amerika, dat is nog maar sinds de ontdekking van de Présal. Dat is de grootste maritieme vondst ter wereld. Het ligt drie kilometer onder de zeespiegel en dan nog een vijf onder de zoutkorst. Daar boort Brazilië naar petroleum.

Sindsdien ging de productie steil naar boven tot 3 miljoen vaten per jaar. Het is daarmee de achtste grootste producent ter wereld. Brazilië is ecologisch minder contaminerend dan de helft van de andere producerende landen. Klimaat en bescherming van het Amazonewoud gaan helaas niet hand in hand in Brazilië omdat Brazilië het voornamelijk van een primaire en secondaire sector moet hebben voor haar staatskas die in 2024 188 biljoen real zal bedragen.

Op termijn zal Guyana de grootste producent worden van petroleum, zij werken samen met Exxon en halen sinds kort al 1,2 miljoen vaten per jaar op. In totaal zijn er 11,000 miljoen vaten maritiem aanwezig. In Argentinië is er nu ook een présal ontdekt aan de Rio de la Plata. In Venezuela zou de productie van Petroleum vastliggen, ze wachten weer op een bonanza, dus schrijf hun zeker niet af.

Voor de présal is er lang getouwtrek over de uitbesteding van de technologie. Guyana koos voor de VS, maar bij Brazilië lag dit moeilijker omdat ex-Presidente Dilma die een bestuurspositie had in Petrobras niet met de VS wilde samenwerken, dus gingen ze technologie halen in het Midden-Oosten. In Venezuela daar werkten nog veel Amerikaanse petroleumbedrijven, maar er werd steeds meer ontkoppeld in de loop der jaren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!