Het bestaan van”geheime dossiers” in bezit van de Colombiaanse militaire inlichtingendienst, met persoonlijke informatie over minstens 130 personen, baart grote zorgen. Journalisten, vakbondsactivisten, mensenrechtenactivisten, advocaten en politici staan met naam en toenaam vermeld: hun sociale en professionele contacten, verblijfplaatsen, verplaatsingen worden allemaal nauwkeurig bijgehouden.
Omdat dit illegaal en zonder aanleiding gebeurt trekt OIDHACO, het Europees netwerk voor mensenrechten in Colombia waar ook FOS van deel uitmaakt, met verschillende Europese middenveldorganisaties aan de alarmbel.
Opvallend is dat alle organisaties en personen op de lijst van de lichtingendienst, zélf eerder – vanuit hun juridische, journalistieke of politieke achtergrond – misdaden en onregelmatigheden door de Colombiaanse strijdkrachten hebben aangeklaagd. Het gaat bijvoorbeeld om mensenrechtenadvocaten die slachtoffers verdedigen van buitenrechtelijke executies en andere misdaden begaan door het militaire apparaat.

© Ali Selvi
Niet de eerste keer
De instellingen van de Europese Unie en Europese organisaties en hun mensenrechtenpartners in Colombia zijn in het verleden ook het slachtoffer geweest van de Colombiaanse inlichtingendienst. De – inmiddels ter ziele gegane – Administratieve Veiligheidsdienst (DAS) verwierf in 2009 enige bekendheid in onze contreien met illegale inlichtingenactiviteiten.
De DAS heeft toen informatie over journalisten, vakbonds- en mensenrechtenactivisten verkregen en gelekt, met als doel hen in diskrediet te brengen, te bedreigen of te vermoorden. DAS wou zo de financiële en politieke steun van de Europese instellingen aan mensenrechtenorganisaties “neutraliseren” en het Europese rechtssysteem, de Commissie Mensenrechten van het Europees Parlement en het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten in diskrediet brengen.
Na het schandaal in 2009 zijn de belangrijkste verantwoordelijken veroordeeld, maar het is zorgwekkend dat dit er niet voor gezorgd heeft dat dergelijke feiten opnieuw plaatsvinden, zoals blijkt uit de recente gebeurtenissen.
De Europese organisaties roepen de EU, de lidstaten, en de Verenigde Naties dan ook op tot actie in haar diplomatieke en handelsrelaties met Colombia.
Auteur: Karolien Debel