De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Brandende vrachtwagens met hulpgoederen voor Venezuela aan de grens met Colombia

Brandende vrachtwagens met hulpgoederen voor Venezuela aan de grens met Colombia

zondag 24 februari 2019 15:10
Spread the love
De eerste poging van de internationale gemeenschap om humanitaire hulp uit Colombia naar Venezuela te brengen, eindigde zaterdag in gewelddadige confrontaties met de Venezolaanse politie en troepen bij grensovergangen. Daarbij vallen ten minste 285 gewonden en zijn drie doden te betreuren.

De botsingen begonnen al vroeg op de Simón Bolívar internationale brug, die de Colombiaanse stad Cúcuta verbindt met de Venezolaanse stad San Antonio del Táchira, en ook de grensovergang Francisco de Paula Santander, die verbonden is met Ureña, werd een slagveld.

Op de Tienditas-brug, waar tonnen aan hulpgoederen, verzonden door de Verenigde Staten, Chili en andere landen, werden opgeslagen, kwamen mensen in de vroege uren bijeen. Maar de blokkade door de regering van Nicolás Maduro hield de vrachtwagens die het voedsel en de medicijnen vervoerden tegen.

De menigte die probeerde plaats te maken voor humanitaire hulp stuitte op tegenstand van de (Bolivariaanse*) Nationale Garde (GNB) en de Venezolaanse politie, die ontaardden in botsingen waarin de troepen van het Maduro-regiem traangas afvuurden, en mensen op Simon Bolivar brug reageerde met stenen.

Op de Francisco de Paula Santander-brug werden twee vrachtwagens verbrand aan de Venezolaanse kant van de grens, waardoor de Colombiaanse regering gedwongen werd om de terugkeer van de voertuigen naar de opslagplaats aan de Colombiaanse kant van Tienditas te bevelen.

“Helaas is er geweld gepleegd door de dictatuur en we kunnen niet aanmoedigen dat het geweld doorgaat”, zei de Colombiaanse president Iván Duque in een verklaring in Cúcuta, waar hij was met de presidenten van Chili, Sebastián Piñera en van Paraguay, Mario Abdo Benítez, en de interim-president van Venezuela, Juan Guaidó, evenals de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro.

Gedurende de dag, en naarmate de gewelddadigheden verder uitbraken, liepen meer dan 60 Venezolaanse soldaten, politie en bewakers over op verschillende punten van de poreuze 2219 kilometer lange grens tussen Colombia en Venezuela.

“Vandaag zijn meer dan 60 soldaten, waaronder een aantal officieren, ongewapend gearriveerd op Colombiaans grondgebied, die hun toevlucht hebben gezocht in Colombia en het verlies aan vertrouwen hebben getoond met het usurpatie regime van Maduro,” zei de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo, in een persconferentie in Cúcuta.

60 geüniformeerde Venezolanen deserteerden naar Colombia

In een van de meest gespannen incidenten van de dag naderden drie Venezolaanse bewakers de Colombiaanse grens vanmorgen in een tank en toen ze in de buurt van de scheidingslijn kwamen, kwamen ze uit het voertuig en gaven ze zich over aan de Colombiaanse autoriteiten.

Evenzo verklaarde de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken dat van de 285 gewonden er 255 Venezolaanse burgers zijn en de overige 30 Colombianen, terwijl wordt toegevoegd dat de meeste van hen getroffen waren door traangas en het “gebruik van niet-conventionele wapens”.

In het licht van deze gewelddadigheden bevestigde OAS-secretaris-generaal Luis Almagro in Cúcuta dat het Maduro-regime ‘het lafhartige, het onfatsoenlijke’ deed door degenen aan te vallen die de hulpgoederen vergezelden, bestaande uit voedsel, medicijnen, voedingssupplementen en kits voor persoonlijke hygiëne.

Almagro voegde daar aan toe: “ze gebruikten onderdrukkende paramilitaire middelen, schoten werden afgevuurd op ongewapende mensen, geweld werd gebruikt om medicijnen en voedsel te stoppen, dat is het regime van de usurpator, de gewelddadige oplossing, de oplossing van wapens.”

Nicolás Maduro breekt “alle relaties” met Colombia

Guaidó van zijn kant dankte de internationale gemeenschap voor de steun, terwijl hij het verbranden van de twee vrachtwagens verwierp, hetgeen hij beschreef als een “misdaad tegen de mensheid”.

“We blijven steun ontvangen van de internationale gemeenschap, die met eigen ogen heeft gezien hoe het usurperende regime het Protocol van Genève schendt, waar duidelijk wordt gesteld dat het vernietigen van humanitaire hulp een misdaad tegen de menselijkheid is”, zei Guaidó in zijn Twitter-account.

Ondertussen benadrukte Piñera dat humanitaire hulp ‘gedeeltelijk is binnengekomen’, dus zei hij dat het gevecht voortduurt en zei dat er ‘betere tijden komen voor het Venezolaanse volk’.

“We zullen al het mogelijke doen, binnen vreedzame grenzen en de grondwet van Venezuela,” zei de Chileense president.

Guaidó zegt dat het verbranden van hulpgoederen voor Venezuela een “misdaad tegen de mensheid” is

Oppositieleider Juan Guaidó, die in januari tot president werd uitgeroepen, verantwoordelijk voor Venezuela, bedankte op zaterdag voor de “steun van de internationale gemeenschap” nadat twee vrachtwagens waren verbrand met humanitaire hulp aan de grens met Colombia en herinnerde eraan dat dit een “misdaad is tegen de mensheid”.

“We blijven steun ontvangen van de internationale gemeenschap, die met eigen ogen heeft gezien hoe het usurperende regime het Protocol van Genève schendt, waar duidelijk wordt gesteld dat het vernietigen van humanitaire hulp een misdaad tegen de menselijkheid is”, zei Guaidó in zijn Twitter-account.

Twee vrachtwagens vol met humanitaire hulp aangevraagd door de oppositie werden vandaag verbrand door de Bolivariaanse* Nationale Politie aan de Venezolaanse kant van de Francisco de Paula Santanderbrug, die het land verbindt met Colombia, klaagde het Venezolaanse lid van de oppositie Gaby Arellano.

Arellano plaatste een video op haar Twitter-account waar je de rook ziet die wordt veroorzaakt door het vuur van de vrachtwagens, terwijl tientallen burgers, sommige met een kap op, dozen wegdragen om te voorkomen dat ze worden verbrand.

Het parlementslid zei dat de Bolivariaanse* Nationale Politie “op bevel van (Nicolás) Maduro” besloot om de hulpgoederen, die al op Venezolaans grondgebied waren, in brand te steken om het vervoer naar Venezuela te verhinderen.

Zowel op de brug als in Ureña zijn sinds de ochtend incidenten gemeld waarbij verschillende gewonden zijn gevalen, omdat demonstranten eisen dat de donaties die door Guaidó als hoofd van het Parlement zijn aangevraagd, worden toegelaten.

Guaidó, die van mening is dat Maduro een “usurpator” van het presidentschap is omdat hij verkozen werd in “frauduleuze” verkiezingen, had eerder gemeld dat vrachtwagens uit Colombia met humanitaire hulp het land waren binnengekomen.

Maduro heeft opdracht gegeven de grenzen van Venezuela te sluiten maar de spanningen zijn gebleven door protesterende burgers die eisen dat de gevraagde hulpgoederen toegelaten worden.

(*)Het bolivarisme (Spaans Bolivarianismo) is een politieke ideologie zoals die gepropageerd werd door de Venezolaanse presidenten Hugo Chávez en Nicolas Maduro. Het bolivarisme is een vorm van socialisme en is genoemd naar de 19e-eeuwse onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolívar. Vaak wordt ook gesproken over de Bolivariaanse revolutie.(wikipedia)

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

take down
the paywall
steun ons nu!