De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belangrijkste tegenstander van Lula wil privatiseren in São Paulo

Belangrijkste tegenstander van Lula wil privatiseren in São Paulo

donderdag 5 oktober 2023 22:28
Spread the love

In São Paulo wil de gouverneur Tarcísio de Freitas (REPUBLICANOS) de watermaatschappij en de metro privatiseren. In São Paulo heeft de beste infrastructuur van Brazilië, dit zou betekenen dat een winst gevendstaatsbedrijf zou worden geprivatiseerd. Tarcísio heeft de inborst om President van Brazilië te worden, toch staat zijn beleid loodrecht op dat van de PT (partido dos trabalhadores) en de PSOL (Partido socialismo e liberdade).

Hij staat ondertussen al bekend omwille van zijn privatiseringen. Toch is het waterbedrijf en de metro een zeer gevoelig onderwerp omdat mensen daarmee dagelijks geconfronteerd worden. De verhalen die we nu horen zijn de verhalen van twintig jaar geleden in Argentinië. Het probleem is dat veel metrogebruikers zeer krap bij kas zitten dus de minste prijsverhoging kan een hele grote impact hebben. Er zijn ook elk jaar droogtes in São Paulo, de waterreservoirs staan leeg en er moet water geransoeneerd worden. Er zullen dus moeilijke beslissingen gemaakt moeten worden.

De vakbond Sabesp of het metrobedrijf kwamen in opstand op vier oktober. Er waren veel metro’s afgeschaft en de lijnen die reden waren disfunctioneel. De Freitas zei dat de redenering van de arbeiders niet klopt omdat ze de client het gelag doen betalen. De arbeiders zeiden dat het niet waar is omdat de kinderen van de arbeiders diegene zijn die de metro gebruiken en financieren. Gelijkaardige problemen zien we in België met MetroTramBus.

De metro levert ieder jaar 500 miljoen real op en zal worden verkocht voor 4 biljoen real, de reden waarom de bonden zo kwaad zijn is omdat de Freitas dit al heeft opgenomen in zijn begroting van 2024, en hij zegt dat de vakbonden hiet geen zaken mee hebben en dat er officieel nog niets gezegd is. Toen de bevestiging in het budget kwam hebben de PSOL en de PT protest aangetekend bij STF – Supremo Tribunal Federal.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!