De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Banken en de economie: de gijzeling duurt voort…
Economie, Banken, Bankencrisis, Verenigde Staten -

Banken en de economie: de gijzeling duurt voort…

donderdag 31 maart 2011 10:05
Spread the love

Tussen 1985 en 2007 vergrootte het aandeel van de financiële industrie in Amerika’s totale bedrijfswinsten van 16% naar 41%. Met andere woorden: vier op elke tien dollar winst die in de Amerikaanse economie werden gemaakt gingen rechtstreeks naar bedrijven op Wall Street. Banken – die amper 10% van het Amerikaanse bedrijfsleven uitmaken- stonden niet langer ten dienste van de economie; ze namen de economie gewoon over. De Amerikaanse regering stond erbij en keek ernaar… Of erger nog, ze moedigde deze gang van zaken aan.

Maar wie denkt dat de financiële crisis daar ook maar iets aan heeft veranderd, zal zijn mening moeten herzien. Kathleen Madigan van The Wall Street Journal wilde weten hoe het de banken nu vergaat, nadat ze ternauwernood waren gered met 750 miljard dollar aan belastingsgeld. Wat bleek? Welgeteld één kwartaal -het laatste kwartaal van 2008 waarin Lehman Brothers voor de bijl ging- werd geld verloren. Daarna werd alles opnieuw als vanouds en staan de winstniveau’s opnieuw op het pre-crisispeil.

Dit betekent dus dat niets is veranderd en niets zal veranderen, schrijft Felix Salmon op Reuters. Banken halen nog steeds karren vol geld uit de economie en winsten die terug in de producieve industrieën zouden moeten vloeien blijven gewoon hangen bij financiële tussenpersonen.

Terwijl de doorsnee Amerikaan zijn job verloor, zijn huis in beslag zag nemen, de infrastructuur van zijn land stilaan naar derdewereldniveau ziet wegzakken en zijn spaargeld in het Wall Streetcasino verloor, moest diezelfde belastingbetaler de bankiers van Wall Street miljarden dollars toestoppen om ‘too big to fail’-banken overeind te houden. Vandaag betalen de bankiers zichzelf opnieuw vette bonussen uit en laten ze zich vooral opmerken door hun wereldvreemdheid.

‘De financiële sector,’ schreef Martin Wolf een tijd geleden in de Financial Times, ‘lijkt een machine te zijn geworden die inkomen en rijkdom transfereert van outsiders naar insiders en zo de kwetsbaarheid van de ganse economie alleen maar vergroot’.

http://blogs.wsj.com/economics/2011/03/25/like-the-phoenix-u-s-finance-profits-soar/

http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2011/03/30/chart-of-the-day-us-financial-profits/

http://www.express.be/joker/nl/americanmatters/hoe-wall-street-een-aanslag-pleegde-op-de-amerikaanse-middenklasse/138691.htm

Bron : Reuters / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!