De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Argentinië, dit is head rock

Argentinië, dit is head rock

zondag 27 augustus 2023 01:50
Spread the love

De Argentijnen willen de problemen van het land bij de wortel aanpakken. Het is tijd voor iets nieuws en er is maar één kandidaat die dat kan afleveren en dat is Milei. Het is zelfs zo erg dat de man met zijn Menemistische of Maradoniaanse haardos, die het atlantis op aarde belooft, steun krijgt van de aller armsten die normaal voor clan Kirchner stemmen.

Het is niet meer zo ongewoon dat de laagste klassen kiezen voor een extreem-rechts project, niet anders in Argentinië. Milei slaagt er meer en meer in van kiezers aan te trekken die normaal zouden moeten aansluiten bij presidentskanidaat Massa vanuit de Partido Justicialista (clan K(irchner)). Het probleem is dat er in Argentinië geen echt links project meer is om de veertig per cent armen te betrekken bij het politieke bedrijf.

Grabois is een goede poging, maar hij is eerder iemand die de massa’s probeert te sussen en negativiteit ten aanzien van het peronisme probeert te kanaliseren, maar er is meer aan de gang. Los Nadies of de niemanden hebben geen waardigheid meer, al decennia niet. Als links praat over het beschermen van arbeidsrechten dan weten ze niet over wat er gesproken wordt omdat ze van generatie op generatie in de informele sector leven. De informele economie bedraagt vijvenveertig per cent. Je kan dollars wisselen op de zwarte markt om auto’s en huizen te kopen, er is een dubbel systeem in Argentinië (niet helemaal correct).

Daarmee dat ik denk dat Milei nog eens wat stemmen van Massa zou kunnen inpikken, veel moeilijker lijkt het dat Milei stemmen haalt bij JXC, omdat daar meer rijkere mensen van de midden-klasse en hogere klassen zitten die eerder op Massa zouden stemmen. Het is erg om te zeggen maar doordat Massa te veel naar het centrum gepositioneerd is dat de meeste kiezers van Cristina de Kirchner afhaken en op zoek gaan naar de man met de haardos, Milei.

Milei staat voor austeriteit, maar dan op zijn manier en natuurlijk is hij ook een sterke leidersfiguur. Dit staat allemaal klaar in Argentinië en zou eens een laboratorium voor extreem-rechts kunnen worden zoals dat Chili ook zou kunnen worden omdat daar ook verkiezingen voor de deur staan.

Links staat er slecht voor in de cono sur, toch blijkt Brazilië de dominante factor op het continent en zal door de toetreding van Argentinië tot de BRIC’s er weer nieuwe kredieten binnen komen in Buenos Aires, maar Milei en Bullrich zijn tegen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!