De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Argentina al Palo

Argentina al Palo

woensdag 16 augustus 2023 18:11
Spread the love

De grote verrassing van de La PASO verkiezing is dat Bulrich het haalde met dertig per cent bij Juntos por el Cambio. De meer gematigde Larreta haalde het niet dat wil zeggen dat er op rechts geradicaliseerd wordt. Want Massa en Milei haalde beide ook dertig per cent. Wie in de eerste ronde meer dan veertig per cent haalt wint het besluit.

Bulrich is de kandidaat à la Bukele, ze was minister van veiligheid onder ex-President Macri. En Massa die al twintig jaar in de politiek zit is de kandidaat van de peronisten die er geen zijn, maar die wel die partij vertegenwoordigde gedurende heel die tijd. Milei is een recent fenomeen waar we niet te veel aandacht aan moeten besteden, want hij haalt het nooit. Ondanks het feit dat hij het enige alternatief is die zich nog niet bewezen heeft, krijgt hij een blanco check om zich te kunnen afzetten van de gevestigde macht.

Na La Paso, ofwel de interne voorverkiezingen, blijken er drie kandidaten naar voor te komen Massa, Bulrich en Milei. Alle drie hebben ze dertig percent van de stemmen, en in de zogenaamde tweede ronde kunnen winnen als er één meer dan veertig per cent van de stemmen heeft. Toch met de radicale stem op Bulrich, is dit eerder toch behoudsgezind omdat zij al eerder diende in een regering Macri.

Het zou dus zeer raar zijn moest er nog meer volk van het establishment overlopen naar Milei, want hij wordt steeds grover en agressiever. Het ziet er eerder naaruit dat Massa en Bulrich het op een pakt gaan smijten ofwel dat één van tegen Milei het gaat opnemen in de tweede ronde, maar dan zijn de stemmen geteld en zal er gekozen worden voor het establishment.

Het blijft toch nog spannend afwachten, ter loops liep maandag het land plat met 18% inflatie en mensen gingen niet werken. Een Nederlander in Argentinië zegt als Milei wint dan keer ik terug naar Nederland.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!