De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Alt-Right zet in op drie landen in Latijns-Amerika

Alt-Right zet in op drie landen in Latijns-Amerika

vrijdag 23 juni 2023 20:52
Spread the love

In drie landen zou Alt-Right aan de macht kunnen komen in Latijns-Amerika. In Guatemala staan er drie kandidaten klaar, in Ecuador staat de outsider Jan Topic klaar en in Argentinië Milei. Het ziet er naar uit dat alle drie kans maken, zoals Kast in Chili.

Jan Topic in Ecuador is een adept van Bukele. hij is een centrum-kandidaat die een oude generaal Lucio Gutiérrez, die in 2000 (staatsgreep) en 2003-’05 aan de macht was, heeft opgevist. Deze generaal staat bekent om zijn ‘mano dura’ beleid, hij was dan ook in de woelige periode voor Correa aan de macht. Toen waren er tussen ’98 en 2007 acht verschillende presidenten in Ecuador.

Milei in Argentinië is een politicus die de ideeën van Trump aanhangt en in de peilingen het niet slecht doet. Het ziet er naar uit dat hij als de beste uit de pré-primeries zal komen in Argentinië en dit betekend dat hij met grote waarschijnlijkheid één van de twee eindkandidaten gaat worden.

In Guatemala zijn er al heel lang onregelmatigheden, de legislatieve sector is daar ontworteld en er is een vorm van wetteloosheid. De drie kanshebbers willen een veiligheidsbeleid à la Bukele in Guatemala, hun drie namen ontsnappen mij hier even.

Wat deze drie landen gemeenhebben is dat de bevolking de traditionele partijen beu zijn en dat er aan een anti-systeem en een anti-establishment kandidaat wordt gedacht. Een volledige outsider die orde op zaken komt zetten. Zowel in Ecuador als Argentinië staan oude systeempartijen tegenover elkaar en in Argentinië de jeugd en in Ecuador de mensen van la costa komen hier tegenover elkaar in opstand.

De eerst volgende verkiezingen zijn gepland in Guatemala, Argentinië en Ecuador in 2023.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!