De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

aan de slag…
Milieu, Toegankelijkheid -

aan de slag…

donderdag 24 maart 2011 14:24
Spread the love

Soms word ik er onnozel van… van het feit dat drievierde van de mensen er wel van overtuigd is dat er vanalles scheef zit (kapitalisme en excessieve bonussen, milieuvervuiling en klimaatopwarming, verrechtsing, …). Maar dat besef zit momenteel in het stadium “we weten het wel, maar wat doe je eraan?” 

Ok, we leven in speciale tijden. We leven in de L’Oréal-wereld: “want u bent het waard”. Iedereen is het waard, en in het bijzonder om op zijn/haar eigen tempo overtuigd te geraken – of niet, natuurlijk, het is tenslotte uw leven, u kiest, u maakt uw keuzes… – van hoeveel inspanningen u kan en wil leveren.

Spijtig, maar het is niet anders. Mensen kijken naar de regering en de regering kijkt naar de mensen. Iedereen kijkt naar de werkgevers en die kijken gewoon terug – ze zorgen tenslotte al voor werk, niet?

Waar ik onnozel van word, is dat er zo weinig ruimte is voor mensen die al een stap verder willen gaan. Zoals ik zijn er redelijk veel mensen, en die strijden allemaal voor die paar plaatsjes bij greenpeace, Groen! en weet ik veel wie nog allemaal. De gevraagde profielen liggen quasi allemaal nog in de sfeer van de superwerkers. Als je sommige van die profielen bekijkt, vraag je je af of je eigenlijk wel kan concurreren met dergelijke supermannen/vrouwen: mensen die leven voor die organisatie, al jaren vrijwilliger zijn, enz.

Wat ik wil, is dat die maatschappijheropbouwende werking niet alleen toegankelijk is voor mensen die alles opzij willen zetten om te werken aan een betere wereld. Die maatschappijheropbouwende werking moet toegankelijk zijn voor mensen die al overtuigd zijn van de noodzaak, maar nog niet precies weten hoe dat te verwezenlijken.

take down
the paywall
steun ons nu!