De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

18 juni 2020: grote non-profit actiedag voor nieuw pact voor zorg, welzijn en cultuur met overheid en werkgevers 
ACV Puls

18 juni 2020: grote non-profit actiedag voor nieuw pact voor zorg, welzijn en cultuur met overheid en werkgevers 

woensdag 17 juni 2020 15:12
Spread the love

Op donderdag 18 juni organiseert ACV Puls een bijzondere Actiedag in de Non-Profit. Hoezo? Een grote betoging in Brussel, en dat in coronatijden? Dat is vandaag inderdaad niet zo vanzelfsprekend. We hebben er in deze tijden iets beters op gevonden: op 18 juni komt de eerste online Non-Profit Actiedag aller tijden eraan! Zoveel mogelijk instellingen en organisaties nemen deel aan de Non-Profit Actiedag met een creatief actiemoment. De online Actiedag in heel Vlaanderen is ‘coronaproof’ – én niettemin een sterk en niet mis te verstaan signaal aan de federale en de Vlaamse regering:

Het is hoog tijd voor structureel nieuw pact voor een zorg, welzijn en cultuur!

Applaus en waardering omzetten in structurele oplossingen

Het gewaardeerde applaus en de hartverwarmende steunbetuigingen moeten omgezet worden in structurele oplossingen. Ineens betitelde de overheid de sector als een ‘essentiële sleutelsector voor de samenleving’. Was dat alleen maar een schouderklopje voor effe? Om nadien terug over te gaan naar de orde van de dag? Naar opnieuw telkens maandenlange acties en onderhandelingen vooraleer er voor zorg, welzijn en cultuur een stapje vooruit kan worden gezet?

De sector zal niet accepteren om na corona gewoon voort te doen met de problemen die voor corona al decennialang aangekaart zijn. En die nu pijnlijker dan ooit poedelnaakt zijn blootgelegd. Inzicht moet leiden tot een structurele politieke aanpak, in overleg met de sector. Kleur bekennen dus, geen smoesjes meer.

Dat is het Non-profit Pact:

  • een correcte verloning voor alle werknemers in de sector, geen lagere lonen meer dan het gemiddelde, niet telkens opnieuw weer noodzakelijke langdurige acties moeten voeren voor letterlijk elke euro;
  • meer instroom van noodzakelijk personeel en eindelijk een ernstige aanpak van de aanslepende werkdruk;
  • een job om fier op te zijn verdient degelijke, leefbare en aantrekkelijke werkvoorwaarden met ruimte voor het eigen leven van het personeel;
  • investeren in plaats van alweer opnieuw te besparen in zorg, welzijn en cultuur.

De werknemers in zorg, welzijn en cultuur zullen niet accepteren dat ze – na de zware coronacrisis – er ook nog eens de economische prijs van moeten betalen door het opnieuw droogleggen van investeringen in structurele oplossingen. De werknemers van de sector op die manier ook nog de kost van de coronacrisis doen betalen, het zou ongezien cynisch en totaal onaanvaardbaar zijn.

Ook in Limburg zijn er op 18 juni de hele dag acties gepland.

Hoe kan je de ACTIEDAG volgen?

  • Op 18/6 organiseren we een liveblog van 10 uur tot minstens 15 uur, bereikbaar online via de websites en sociale media.
    Daar verzamelen we actiefoto’s, smartphone-filmpjes, interviewtjes en alle mogelijke andere creativiteiten vanuit de Actiedag Non-Profit.
  • In de vooravond van 18/6 lanceren we online de première van de globale reportage met het overzicht en de headlines van de Actiedag Non-Profit.
  • Meer concrete en praktische inlichtingen waarmee en hoe je op en over de online Actiedag kan berichten geven we je graag via onderstaand contact.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!