Wij zijn een collectief van jonge cultuurwerkers en studenten. Sinds bijna een week bezetten wij de Muntschouwburg en organiseren wij elke dag om 17.00 uur een openbaar forum op het Muntplein. Wij geven een stem aan degenen die, ook buiten de culturele sector, te lijden hebben onder de gevolgen van het politieke beheer van de pandemie. Daarmee willen we de regering ter verantwoording roepen voor de duizelingwekkende toename van de ongelijkheid.
Vandaag hebben politieagenten tot ieders verrassing onze technische uitrusting (microfoons en luidsprekers) administratief in beslag genomen, waardoor de openbare manifestatie niet kon doorgaan. Deze actie verbaast des te meer omdat zij plaatsvond nadat de technische apparatuur was geïnstalleerd, onder het oog van de politie, die zoals gebruikelijk aanwezig was, en terwijl het toegestane evenement op het punt stond te beginnen.
Ondanks alles ging de actie door, met een megafoon en zonder versterking. Maar hoe kunnen we deze confiscatie niet zien als een rechtstreekse aanval op de vrijheid van meningsuiting en van demonstratie? Hoe kan men deze inbeslagname verantwoorden, terwijl dit forum elke dag vreedzaam en met maximale eerbiediging van de gezondheidsnormen plaatsvindt? Begrijpen de Brusselse autoriteiten dan niet dat dit podium en deze open microfoon een van de laatste ruimtes zijn waar jongeren en alle “vergetenen” van deze crisis, die steeds wanhopiger worden, nog van zich kunnen laten horen en het debat en de reflectie kunnen voeden. De nood aan democratisch debat is vandaag groter dan ooit!
De Stad Brussel rechtvaardigt haar beslissing met het feit dat in het kader van dit forum artistieke en soms muzikale interventies gebeuren, en dat dit tot “excessen” zou hebben geleid… namelijk enkele minuten versterkte muziek buiten de zeer strikte grenzen die door de politie zijn vastgesteld! Wij stellen dat vrijheid van meningsuiting niet alleen politiek maar ook artistiek is. En toch, ons dagelijks forum is geen show.
In dit opzicht leek het ons van essentieel belang dat het ondanks alles zou doorgaan in de komende dagen. Want, zoals Christine Mahy van het Waals Netwerk tegen Armoede vanavond, zonder microfoon!, in haar toespraak zei: “Het is een probleem dat onze stemmen niet gehoord worden. Ik begrijp niet waarom men uitwisselingen en getuigenissen saboteert? Waarom moet iets wat gisteren gebeurde en waar wat muziek in zat, vandaag gesanctioneerd worden? Ik vind dat dit vreselijk veel lijkt op wat er de hele tijd al gebeurt in onze samenleving rond armoede, rond uitsluiting en rond alle vormen van discriminatie, vaak uiterst verborgen, vaak uiterst stil”.