De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oekraïne bij de EU? Geen goed idee!

Oekraïne bij de EU? Geen goed idee!

donderdag 14 december 2023 06:58
Spread the love

Net zoals het magazine Der Spiegel onlangs deed, brengt German Foreign Policy een overzichtje van wat de negatieve gevolgen zouden zijn als Oekraïne zou toetreden tot de EU. Daar komt nu de negatieve inschatting door de publieke opinie bij. Maar ongeveer een derde van de inwoners van de EU is voorstander van zo’n toetreding… En dan is er nog niets gezegd over het feit dat de corrupte, autoritaire, repressieve en ondemocratische staat Oekraïne niet past binnen Europa…

 

Een analyse van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) bevestigt dat Oekraïne als lid van de EU ongeveer een achtste van het budget zou opslorpen, zo’n 180 miljard euro. De wederopbouw van het vernielde land zou ook nog eens honderden miljarden vergen, en bovendien de terugkeer van zoveel mogelijk staatsburgers die in het buitenland verblijven, als vluchteling of als werknemer.

 

Russisch geld confisqueren kan een boomerangeffect hebben…

 

Het idee om Russische gelden in beslag te nemen en te gebruiken voor de wederopbouw is inmiddels opgegeven. Dat zou zich namelijk tegen Duitsland en andere Europese landen kunnen keren. Sommige landen zouden dan bijvoorbeeld ook Duitse tegoeden kunnen confisqueren als vergoeding voor de schade die Duitsland in WOII heeft aangericht. Idem voor de schade in Servië, Irak of Libië… Bovendien zou een inbeslagneming van Russische tegoeden door Europa het vertrouwen in Europese banken beschadigen en gelden weghouden.

 

Oekraïne was, ook zonder toetreding tot de EU, al een financiële slokop. Het Institut für Weltwirtschaft (IfW) in Kiel somt op: 5,6 miljard militaire steun, 2,1 miljard humanitaire steun en 77,1 miljard financiële hulp, een totaal van zo’n 84,8 miljard. De Bondsrepubliek wil de militaire steun verdubbelen van vier naar acht miljard. De EU wil nog 50 miljard naar Oekraïne pompen, 17 miljard als subsidie, 33 als krediet.

 

Oekraïne: hoe geraken we er vanaf?

 

Ondertussen is de steun voor een toetreding van Oekraïne tot de EU bij de Europese bevolking flink geslonken. Een recente bevraging in zes EU-landen toont dat in Denemarken nog 50 % en in Polen nog 47 % voor dat lidmaatschap is. In Roemenië is het nog 32% voor en 29% tegen, maar in Duitsland 37% voor maar 39% tegen, in Frankrijk 29% voor en 35% tegen, en in Oostenrijk 28% voor en 52% tegen.

 

Behalve in Polen en in Roemenië zijn de bevraagden ervan overtuigd dat de toetreding van Oekraïne tot de EU negatieve economische gevolgen zou hebben, zowel voor de EU in het algemeen als voor het eigen land…

 

German Foreign Policy 14 december 2023: “Die Ukraine-Perspektive der EU”

 

Zie ook: https://www.dewereldmorgen.be/community/oekraine-hoe-geraken-we-er-vanaf/

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!