Jongen in Gaza. Foto: Pixabay

Unicef vreest “explosie” van kindersterfte in Gaza

In Gaza sterven jonge kinderen nu niet meer enkel door het geweld, maar ook door de gevolgen van de aanhoudende oorlog. Afgelopen dagen zijn minstens tien kinderen overleden aan uitdroging en ondervoeding. “De dodentol zal snel toenemen”, waarschuwt Unicef.

maandag 4 maart 2024 14:12
Spread the love

 

“De dode kinderen waar we voor vreesden, zijn er nu”, heeft Adele Khodr, de regionaal directeur van Unicef voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika gezegd in een verklaring die ze gisteren (zondag) de wereld instuurde.

Ze zegt dat er in de afgelopen dagen in het Kamal Adwan-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook minstens tien kinderen zijn overleden aan uitdroging en ondervoeding. Ze werden dus niet rechtsreeks het slachtoffer van oorlogsgeweld, maar van de gevolgen van de oorlog met Israël die nu al sinds oktober woedt.

Wanhoop

Khodr vertelt hoe ondraaglijk het gevoel van wanhoop is voor ouders en artsen als ze zich realiseren dat de levensreddende hulp soms maar een paar kilometer verderop staat, maar niet geraakt waar die nodig is. Aan verschillende grensovergangen staan er vrachtwagens met hulpmiddelen klaar, maar ze krijgen geen toestemming om door te mogen rijden.

“Nog erger dan de wanhoop zijn de kreten van de baby’s die langzaam sterven terwijl de wereld toekijkt”, zegt ze.

Explosie van kindersterfte

Cijfers van Unicef en het Wereldvoedselprogramma wezen al in januari uit dat bijna 16 procent van de kinderen in Gaza jonger dan twee jaar, ondervoed is. In het zuiden van Rafah, waar hulpmiddelen wel beter beschikbaar zijn, kampt 5 procent in die leeftijdscategorie met ondervoeding.

De situatie is de afgelopen weken nog verslechterd en Unicef waarschuwt dan ook voor een explosie van kindersterfte als de groeiende voedselcrisis niet wordt opgelost.

“De kindersterfte waar we bang voor waren, is er nu en zal waarschijnlijk snel toenemen, tenzij de oorlog eindigt en de obstakels voor humanitaire hulp onmiddellijk worden weggenomen”, zegt Khodr.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!