Al Shifa hospitaal, 11 oktober 2023. Een maand na deze foto werd het hospitaal volledig ontruimd en vernield. Foto: Wafa/APAimages/CC BY-SA 3:0

Israëlische slachting van uitgehongerde burgers bij Gaza Stad

Israëlische troepen vielen donderdag 29 februari uitgehongerde Palestijnen aan die toen op voedselhulp stonden te wachten in de buurt van Gaza Stad. Ten minste 112 mensen kwamen hierbij om het leven volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

vrijdag 1 maart 2024 11:32
Spread the love

 

Lichamen werden na de aanval op de grond gezien, maar reddingswerkers konden hen niet bereiken vanwege het gevaar van verdere Israëlische aanvallen, meldde Al Jazeera.

Een man zei dat hij al sinds dinsdag op de voedselhulp wachtte. “Vanmorgen (donderdag 29 februari, red.) rond half vier kwamen de hulpvrachtwagens aan. Toen we deze naderden, begonnen de Israëlische tanks en gevechtsvliegtuigen op ons te schieten alsof het een valstrik was”, vertelde de man aan Quds News Network, geciteerd door Al Jazeera.

“Terwijl het Israëlische leger het vuur opende op de hulpzoekers, rukten Israëlische tanks op en overreden veel van de dode en gewonde lichamen in de zuidwestelijke delen van Gaza-stad. Het is een bloedbad, bovenop de hongersnood die de burgers in Gaza bedreigt”, zei Al Jazeera-correspondent Ismail al-Ghoul.

Meer dan 250 Palestijnen raakten gewond bij de aanval, van wie de meesten naar het al-Shifa-ziekenhuis en het Kamal Adwan-ziekenhuis zijn gebracht.

“Sommige anderen zijn met spoed naar de Ahli en Jordaanse ziekenhuizen gebracht. Het [dodental] zal nog verder stijgen. Ziekenhuizen zijn namelijk niet langer in staat om het enorme aantal patiënten op te vangen, aangezien ze brandstof tekortkomen, laat staan medicijnen. Ook bloed hebben de ziekenhuizen niet meer,” voegde al-Goul eraan toe.

De man die getuige was van de aanval voegde eraan toe: “Tegen de Arabische staten zeg ik: als jullie ons dood willen hebben, waarom sturen jullie dan hulp? Als dit zo doorgaat, willen we helemaal geen hulp meer. Elk konvooi dat aankomt, betekent een nieuw bloedbad.”

“Veel jonge mannen en vrouwen werden gedood en nog veel meer raakten gewond toen ze op weg waren om de hulp te ontvangen. Het is een kwestie van gezond verstand dat als er hulp wordt geboden, er een staakt-het-vuren in acht moet worden genomen. Dit gebeurt hier niet … en dat is een misdaad, het is een zonde”, concludeerde hij.

Na de aanval vertelde Jadallah al-Shafei, hoofd van de verpleegafdeling van het al-Shifa-ziekenhuis, aan Al Jazeera dat de “situatie niet in woorden te beschrijven is.”

“Het doet denken aan de duistere taferelen van het Baptist-ziekenhuis vier maanden geleden, waar 500 mensen omkwamen bij één Israëlische luchtaanval”, zei hij. “Sinds de vroege ochtend is het ziekenhuis overspoeld met tientallen dode lichamen en honderden gewonden. De meerderheid van de slachtoffers liep schotwonden en granaatscherven op in het hoofd en de bovenste delen van hun lichaam. Ze werden getroffen door directe artilleriebeschietingen, drone-raketten en geweerschoten.”

“We hebben geen operatiekamers meer, laat staan medisch personeel. We zitten zonder medische voorraden en brandstof om het ziekenhuis te laten draaien. We hopen dat we levensreddende hulp kunnen bieden aan de gewonden. Ze liggen allemaal in kritieke toestand op de grond. We staan machteloos tegenover dit tekort aan voorraden en personeel”, verklaarde al-Shafei.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een naar eigen zeggen koelbloedige “slachting” onder burgers veroordeeld. In een persverklaring zegt het ministerie dat de aanval deel uitmaakt van de voortdurende “genocidale oorlog” van Israël. De verklaring roept de internationale gemeenschap op om ‘dringend in te grijpen’ en een staakt-het-vuren tot stand te brengen als ‘de enige manier om burgers te beschermen’.

Ook het mediakantoor van de regering van Gaza zegt: “We houden de Amerikaanse regering, de internationale gemeenschap, de [Israëlische] bezetting en internationale organisaties verantwoordelijk voor het doden van burgers in het licht van hun uithongering door de [Israëlische] bezetting”, zoals geciteerd door Al Jazeera.

 

Dit is een vertaling van het artikel ‘‘Operation Al-Aqsa Flood’ Day 146: Israeli forces massacre civilians waiting for humanitarian aid‘ op Mondoweiss, geschreven door Leila Warah. Vertaald door Helenka Spanjer, DeWereldMorgen Vertaaldesk.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!