Foto: Karina Brys
IPS

Gaza: meer dan 30.000 doden sinds 7 oktober

Het dodental in de Gazastrook bedraagt sinds het begin van de oorlog met Israël nu meer dan 30.000. Dat laat het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid donderdag 29 februari weten.

donderdag 29 februari 2024 15:37
Spread the love

 

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar woedt het conflict in Gaza in alle hevigheid. Langs Palestijnse kant heeft dat vandaag al aan meer dan 30.000 mensen het leven gekost, zegt het ministerie in een verklaring. Daarin werden ook ten minste 79 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd tijdens nieuwe Israëlische aanvallen in de nacht van woensdag op donderdag.

Cijfers van de VN stellen dat sinds de start van de oorlog 1,7 miljoen Palestijnen op de vlucht zijn binnen de Gazastrook.

Nachtmerrie

Jan Egeland, de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad, bracht vorige week een bezoek aan Gaza en meldt in een verklaring “wanhoop” en een “nachtmerrie van geweld en honger” voor de burgerbevolking. “De kinderen van Gaza zijn zichtbaar ondervoed en zoeken op straat naar voedsel en hulp. Het is onvoorstelbaar dat een hele bevolking wordt overgelaten aan de hongerdood, terwijl enorme hoeveelheden voorraden slechts een paar kilometer verderop over de grens liggen te wachten”, zegt hij.

Aan de grensovergangen met onder meer Rafah en Kerem Shalom, en de noordelijke grensovergangen Karni en Erez zag hij soms tot honderden vrachtwagens klaarstaan met hulpmiddelen, zonder toestemming om door te mogen rijden. “We moeten duidelijk zijn: burgers in Gaza worden ziek van honger en dorst door de Israëlische inreisbeperkingen. Levensreddende voorraden worden opzettelijk geblokkeerd en vrouwen en kinderen betalen de prijs”, zegt Egeland.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!