Foto: Geopolitical Economy
and

VS keldert 4e VN-oproep tot vrede in Gaza en helpt Israël Haagse genocide-uitspraak te schenden

De VS ‘veto-den’ een vierde resolutie van de VN-Veiligheidsraad die opriep tot een humanitair staakt-het-vuren in Gaza. De regering Biden stuurt wapens naar Israël en helpt het land een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof te schenden.

donderdag 22 februari 2024 18:56
Spread the love

 

Topfunctionarissen van de VN roepen op tot een staakt-het-vuren, maar de VS -regering gaat tegen ze in, en maakt zo verder geweld mogelijk.

In januari oordeelde de hoogste gerechtelijke instantie van de VN, het Internationaal Gerechtshof (ICJ), dat Israël zich moet houden aan de Genocide Conventie en moet stoppen met het vermoorden van Palestijnen. Maar Tel Aviv negeerde het besluit van Den Haag en doodde verder duizenden Palestijnse burgers.

Door op 20 februari een veto uit te spreken over een vierde resolutie van de Veiligheidsraad, en door wapens te blijven leveren aan Israël, helpt de VS-regering Israël een bevel van het Internationaal Gerechtshof te schenden. De resolutie waar Washington op 20 februari zijn veto over uitsprak, was ingediend door Algerije en riep op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren.

Door een veto uit te spreken en door wapens te blijven leveren helpt de VS-regering Israël een bevel van het Internationaal Gerechtshof te schenden

13 landen stemden voor: permanente leden China, Frankrijk en Rusland en ook Algerije, Ecuador, Guyana, Japan, Malta, Mozambique, Zuid-Korea, Sierra Leone, Slovenië en Zwitserland.

Bij de oprichting na de Tweede Wereldoorlog concentreerden de VS de macht  in de Verenigde Naties binnen de Veiligheidsraad. Ze gaven permanente zetels aan de vijf overwinnaars: de VS, het VK, Frankrijk, Rusland (de voormalige Sovjet-Unie) en China. Die permanente leden hebben een vetorecht, dat Washington  misbruikt om zijn buitenlandse politieke belangen te behartigen.

Op 9 december spraken de Verenigde Staten al hun veto uit over een andere resolutie die opriep  tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza, ingediend door de Verenigde Arabische Emiraten. De stemming was dezelfde: 13 landen steunden, het Verenigd Koninkrijk onthield zich en de VS gebruikte haar veto.

Ook op 18 oktober veto-den ze een resolutie ingediend door Brazilië. Het VN-nieuwsagentschap melde dat die “zou hebben opgeroepen tot ‘humanitaire pauzes’ om levensreddende hulp te bieden aan miljoenen mensen in Gaza”. In dit geval stemden 12 landen voor. De VS stemde tegen en twee landen onthielden zich: het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Waarom onthield Rusland zich bij de resolutie van Brazilië? Omdat Rusland zelf twee dagen eerder, op 16 oktober, een eveneens ‘weggeveto-de’ sterkere resolutie, had ingediend. Het was de eerste over sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Ze werd enkel gesteund door China, Gabon,  Mozambique, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Vier landen stemden tegen – de grote imperiale, koloniale machten: Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Onthoudingen waren er van Albanië, Ecuador, Ghana, Zwitserland, Malta en Brazilië dat zoals gezegd zelf een andere resolutie had ingediend.

VS helpt Israël uitspraak ICJ te schenden

Het Amerikaanse veto van de Algerijnse resolutie op 20 februari is vooral schandalig omdat Washington dit deed nadat de hoogste juridische autoriteit op aarde, het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, in januari bepaalde dat Israël moest stoppen met het doden van Palestijnen.

Den Haag verklaarde dat er voldoende bewijs is om te onderzoeken of de beschuldiging van genocide tegen Israël terecht is. Het ICJ was heel duidelijk in zijn uitspraak:

“Israël moet, in overeenstemming met zijn verplichtingen uit hoofde van het Genocideverdrag, met betrekking tot de Palestijnen in Gaza alle maatregelen nemen  die binnen zijn macht liggen om te voorkomen dat … a) leden van de groep worden gedood; b) leden van de groep ernstig lichamelijk of geestelijk letsel wordt toegebracht; c) de groep opzettelijk levensomstandigheden worden opgelegd die berekend zijn om de fysieke vernietiging ervan geheel of gedeeltelijk teweeg te brengen.”

Sinds deze uitspraak blijft Israël duizenden Palestijnen in Gaza doden en tienduizenden meer verwonden. De Verenigde Staten blijven ook wapens sturen naar Israël om daarmee Palestijnen te doden en dus de uitspraak van Den Haag te schenden.

Israëls oorlog tegen Gaza is een van de dodelijkste in de moderne geschiedenis

Ondertussen meldde de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) op 5 februari dat ongeveer 100.000 Palestijnen in Gaza gedood of gewond werden door Israël, of vermist zijn – gevangen onder het puin van de gebouwen die Israël vernietigde met Amerikaanse wapens.

Bovendien schatte de WHO dat “60 procent van de 27.019 dodelijke slachtoffers die door de gezondheidsautoriteiten van de enclave zijn gemeld, vrouwen en kinderen waren… en dat meer dan 66.000 nu gewond zijn en medische zorg nodig hebben die  moeilijk toegankelijk blijft”. Op 21 februari had Israël meer dan 29.000 Palestijnen gedood, volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

De gegevens van het gezondheidsministerie van Gaza zijn consistent accuraat gebleken. Zelfs Israëlische inlichtingendiensten hebben de slachtoffercijfers gebruikt voor hun eigen analyses. Ondanks misleidende beweringen van de Joe Biden tonen meerdere medische experts, met peer-reviewed wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet, aan dat de gegevens van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid onder accuraat zijn.  Als er al iets is aan scheelt, is het het waarschijnlijk onderschatte dodental.

Het meest mainstream mediakanaal in de VS, de Associated Press, of AP, publiceerde in januari een rapport met de titel ‘Israëls militaire campagne in Gaza wordt gezien als een van de meest destructieve in de recente geschiedenis, zeggen experts’.

Het schreef:

“Volgens deskundigen behoort de Israëlische militaire campagne in Gaza nu tot de dodelijkste en meest vernietigende in de recente geschiedenis”.

In iets meer dan twee maanden tijd heeft het offensief volgens onderzoekers meer verwoesting aangericht dan de verwoesting van het Syrische Aleppo tussen 2012 en 2016, het Oekraïense Marioepol of, in verhouding, de geallieerde bombardementen op Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Het heeft meer burgers gedood dan de door de VS geleide coalitie deed in haar drie jaar durende campagne tegen de Islamitische Staat.

Het Israëlische leger zegt weinig over de soorten bommen en artillerie die op Gaza vallen. Op basis van ter plaatse gevonden ontploffingsfragmenten en analyses van aanvalsbeelden zijn experts ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de bommen die op de belegerde enclave zijn gegooid van VS-makelij zijn.

Onder de wapens zijn ook “bunker-busters” van 900 kilogram die honderden slachtoffers hebben gemaakt in dichtbevolkte gebieden.”

De Wall Street Journal meldde in december dat de VS deze 2.000-pond bunker-buster-bommen naar Israël heeft gestuurd tíjdens de oorlog. De krant stelde dat de VS tussen 7 oktober en 1 december 15.000 bommen en 57.000 artilleriegranaten aan Israël leverde.

Experts zijn ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de bommen die op de belegerde enclave zijn gegooid van VS-makelij zijn

De regering Biden heeft het Congres herhaaldelijk omzeild via buitengewone maatregelen om meer wapens naar Israël te kunnen verschepen. Terwijl VS functionarissen beweren dat ze zogenaamd een staakt-het-vuren in Gaza willen, meldde de Wall Street Journal op 17 februari dat de VS van plan zijn Israël voor tientallen miljoenen dollars aan extra wapens te blijven leveren.

Zelfs de Europese Unie, die Israël sterk steunt, uitte openlijk kritiek op de  wreedheden in Gaza en de rol van de VS. EU-buitenlandchef Josep Borrell gaf in een persconferentie op 13 februari toe dat Israël een “slachtpartij” aan het aanrichten is in Gaza.

“Ik pretendeer niet de leiding te hebben over het buitenlands beleid van de VS. Ik heb genoeg aan het buitenlands beleid van de Europese Unie. Maar laten we logisch zijn. Hoe vaak heb je de meest prominente leiders en ministers van Buitenlandse Zaken over de hele wereld niet horen zeggen dat er te veel mensen worden gedood?

President Biden zei dat dit te veel van het goede is; het is niet proportioneel. Als je vindt dat er te veel mensen worden gedood, moet je misschien minder wapens leveren om te voorkomen dat er te veel mensen worden gedood. Dat is niet logisch. …

Ze (Palestijnen) gaan evacueren. Waarheen? Naar de maan? Waar gaan ze (Israël)  deze mensen naartoe evacueren? Dus als de internationale gemeenschap vindt dat dit een slachting is, dat er te veel mensen worden gedood, dan moeten ze misschien eens nadenken over wapenleveranties.

En trouwens, vandaag (13 februari) heeft een rechtbank in Nederland gezegd dat de regering moet stoppen met het exporteren van reserveonderdelen van de F-35 gevechtsvliegtuigen naar Israël, om er zeker van te zijn dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof wordt uitgevoerd.

Dus ik weet het niet, elke lidstaat is soeverein in zijn buitenlands beleid. Maar het is  een beetje tegenstrijdig te blijven zeggen dat er te veel mensen worden gedood, zorg alstublieft voor mensen; dood er alstublieft niet zo veel.

Stop alsjeblieft met praten en doe iets.”

Ook Canada blijft Israël bewapenen

De Canadese regering is al even hypocriet. Canada’s minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly tweette op 10 februari: “We zijn zeer bezorgd over berichten over  een Israëlische militaire operatie in Rafah. Het zou een verwoestende impact hebben, waardoor de levens van Palestijnen en buitenlanders, (waaronder Canadezen), die een toevluchtsoord zoeken, in groot gevaar komen en de vitale levering van humanitaire hulp in gevaar komt”.

Het lokale nieuwsagentschap The Maple meldde echter dat de Canadese regering voor 28,5 miljoen dollar aan nieuwe vergunningen heeft goedgekeurd voor de export van militaire uitrusting naar Israël tijdens deze wrede oorlog tegen Gaza.

 

Dit artikel verscheen eerder op Geopolitical Economy.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!