Foto: Kurdee2130/CC BY-SA 4:0

Gaza kort: aanvallen op ziekenhuizen, dreiging Rafah…

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de aanvallen op het Nasser en het Al-Amal ziekenhuis, de arrestaties van het medisch personeel, de dreiging in Rafah en de Westelijke Jordaanoever.

maandag 19 februari 2024 16:01
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Nasser ziekenhuis niet langer operationeel

Tot voor kort was het Nasser ziekenhuis in Khan Younis een van de grootste nog functionerende ziekenhuizen in de Gazastrook. Nu meldt directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op zondag 18 februari dat ook dit ziekenhuis niet langer operationeel is.

”Er was geen elektriciteit, de zuurstofcilinders waren op, en de spoedeisende hulp was overstroomd”

Afgelopen week zijn Israëlische troepen het ziekenhuis binnengevallen, waarbij een deel van het ziekenhuis is verwoest. Het leger zou het ziekenhuis zijn binnengevallen omdat daar mogelijk de lichamen van omgekomen Israëlische gijzelaars zouden zijn.

De aanval heeft de situatie in het ziekenhuis nog gevaarlijker en onleefbaarder gemaakt. Gedurende drie dagen was er geen elektriciteit, raakten de zuurstofcilinders op, en kreeg de spoedeisende hulp te maken met overstromingen van riool- en regenwater.

Medisch personeel

Dr. Ashraf Al-Qudra, de woordvoerder van het Ministerie van Gezondheid in Gaza, meldt dat er momenteel slechts 25 medisch personeelsleden over zijn in het Nasser ziekenhuis. Op zaterdag werden ten minste 70 mensen gearresteerd door Israëlische troepen.

Medisch personeel zou daarbij zijn vastgehouden op de kraamafdeling, waar ze werden geboeid, mishandeld en gedwongen om hun kleren uit te trekken.

“De Israëlische bezettingsmacht arresteerde tientallen patiënten die op behandelbedden lagen”

Zelfs de arts die verantwoordelijk was voor de intensive care werd gearresteerd, waardoor het medisch personeel niet in staat was om te gaan met kritieke gevallen.

Daarbij werden ook patiënten gearresteerd. Dr. Al-Qudra verklaarde: “De Israëlische bezettingsmacht heeft tientallen patiënten gearresteerd die niet in staat waren te bewegen, terwijl ze op behandelbedden lagen.” Volgens hem zijn ze naar een onbekende locatie gebracht.

Het Al-Amal ziekenhuis

Het Al-Amal ziekenhuis, een klein ziekenhuis in Khan Younis dat wordt beheerd door de Palestine Red Crescent Society (PRCS), werd begin februari al aangevallen door het Israëlische leger, waarbij verschillende medewerkers en patiënten werden opgepakt.

Op zaterdag de 17e bracht medisch personeel vanuit het ziekenhuis naar buiten dat Israëlische troepen hen hebben afgesneden van de buitenwereld, waarbij ze hun telefoons en elektronische apparatuur in beslag namen. Communicatie was mogelijk door een telefoon die een medische medewerker verborgen kon houden.

Op zondag de 18e meldde de PRCS dat Israëlische artilleriegranaten de derde verdieping van het Al-Amal ziekenhuis in Khan Younis hadden gebombardeerd. “De bezetting belemmert de levering van voedsel, medische benodigdheden en brandstof aan ziekenhuis,” aldus de PRCS.

Rafah

Israël eist dat Hamas de Israëlische gegijzelden vrijlaat tegen de start van de Ramadan rond 11 maart. Als Hamas hier niet aan voldoet, dreigt oppositieleider en lid van het oorlogskabinet Benny Gantz. zal Israël Rafah binnenvallen.

In Rafah, de stad die tegen de grens met Egypte is aangeplakt, verblijven inmiddels ongeveer 1,4 miljoen ontheemde mensen.

Momenteel bombardeert Israël Rafah voortdurend, waarbij dagelijks tientallen doden vallen. Gantz stelt dat Israël het aantal burgerslachtoffers wil beperken door Palestijnen uit Rafah te evacueren, met steun van de Verenigde Staten en Egypte. De internationale gemeenschap is echter kritisch over dit plan. En ondertussen verslechtert de situatie in Rafah steeds verder.

Situatie Westelijke Jordaanoever staat vrede in de weg

Volgens Josep Borrel, de EU-buitenlandchef, vormt de Westelijke Jordaanoever een “obstakel voor de tweestatenoplossing”. Terwijl de aandacht vooral uitgaat naar Gaza, benadrukt hij dat het belangrijk is om dit gebied niet te vergeten.

“We staan misschien wel aan de vooravond van een nog grotere explosie”

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober, zijn de aanvallen van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever toegenomen, waarbij ongeveer 400 Palestijnen zijn omgekomen. Borrel waarschuwt dat er mogelijk een kritiek punt is bereikt: “We staan misschien wel aan de vooravond van een nog grotere explosie.”

Israël opent vuur op Palestijnse vissersboten

Terwijl de Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor hongersnood in Gaza, hebben Israëlische patrouilleboten het vuur geopend op kleine Palestijnse boten die voor de kust van Gaza probeerden te vissen. Vóór de oorlog waren er ook al beperkingen op de visserij – Palestijnen mochten voorheen tot 37 km uit de kust vissen – maar nu staat Israël dat ook niet meer toe.

ICJ-zitting over bezetting van afgelopen zestig jaar

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) is gestart met een zesdaagse adviesprocedure over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden gedurende de afgelopen zestig jaar. De procedure richt zich op het onderzoeken van de juridische basis en consequenties van de bezetting, inclusief mogelijke mensenrechtenschendingen zoals apartheid en raciale discriminatie jegens het Palestijnse volk.

Meer dan vijftig landen en organisaties zullen worden gehoord door de rechtbank, een historisch aantal sinds de oprichting van het ICJ in 1946. Nederland zal ook het woord voeren en benadrukken dat het niet aan het Internationaal Gerechtshof is om hierover een oordeel te vellen, aldus hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops.

De uitspraak van het Hof is niet bindend, maar wordt verwacht het juridische kader te vormen waarbinnen de internationale gemeenschap het beleid van Israël kan beoordelen. In 2004 velde het hof echter al een oordeel over de Israëlische muur in de Westelijke Jordaanoever, waar Israël destijds geen gevolg aan gaf.

Lula spreekt zich uit

Tijdens een top in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba verklaarde de Braziliaanse president Lula da Silva: ”Wat er gebeurt met het Palestijnse volk in de Gazastrook is op geen enkel ander moment in de geschiedenis voorgekomen. Of eigenlijk is het wel voorgekomen: toen Hitler besloot om de Joden te vermoorden”, voegde hij eraan toe.

Als reactie op deze uitspraak heeft Israël de Braziliaanse president tot persona non grata verklaard; een diplomatieke term voor ‘niet meer welkom’.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!