Consul-generaal van Toronto Susan R. Crystal (l) samen met Rob Oliphant (r). Foto: Consulaat Toronto, Wikimedia Commons
Arnaud Bertrand,

Gaza: Canadees toppoliticus spreekt uit de biecht

In een opgenomen privételefoongesprek geeft Rob Oliphant, wiens taak het is om het buitenlandse beleid van Canada in het parlement te verdedigen, toe hoe walgelijk Canada's stopzetting van de financiering van de UNRWA is. Hij is er ook van overtuigd dat Israël genocide pleegt.

vrijdag 16 februari 2024 11:51
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 *  *  *

Rob Oliphant is parlementair secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken van Canada. Het is zijn taak om het buitenlandse beleid van Canada in het parlement te verdedigen.

Dit is wat hij zei tijdens een uitgelekte opname van het bewuste telefoongesprek: “Toen ik las dat we de financiering aan UNRWA stopten – ik zal heel duidelijk zijn – was het politiek. En ik bedoel niet alleen binnenlandse politiek. Het heeft te maken met onze bondgenoten. Ik vond het een verkeerde beslissing.”

(UNRWA is het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen dat o.a. instaat voor dringende humanitaire hulp aan Gaza, nvdr.)

Kortom: De beslissing over UNRWA heeft niets te maken met de aantijgingen tegen deze VN-organisatie (die tot op de dag van vandaag nog steeds onbewezen zijn), maar alles met het feit dat de VS Canada onder druk zette om de financiering ervan stop te zetten.

Oliphant zei tijdens het gesprek ook dat, zelfs als de Israëlische beschuldiging waar is, hij het niet eens is met het antwoord van de regering-Trudeau:

“Je stopt de hulp aan Gaza niet vanwege 12 of 13 werknemers op de 13.000. Ik word er gek van. Het is opportunistisch, het is oneerlijk, en het belastert de werking van een VN-organisatie die geen perfect werk doet – er is geen organisatie die uit mensen bestaat die perfect is, UNRWA heeft zijn fouten.

Maar het is het beste dat we hebben. voor onderwijs, voor medische zorg, voor voedsel, al die dingen. Mijn hart breekt, mijn hart doet pijn, want de enige manier om die hulp daar te krijgen is de UNRWA. 200 vrachtwagens per dag is te weinig.

We hebben 800 vrachtwagens per dag nodig. We hebben meer toegangspunten nodig. We hebben toegang tot water nodig vanuit de Middellandse Zee. En we moeten die punten versterken. Maar we hebben ook UNRWA nodig, de enige instantie die over de infrastructuur beschikt om de hulp te verlenen.”

Printscreen CBC.

Oliphant zei dat elke beslissing om UNRWA-hulp om te leiden naar andere kanalen waarschijnlijk symbolisch zou zijn, omdat “de realiteit is dat UNICEF of het Wereldvoedselprogramma of andere organisaties dezelfde mensen zullen moeten gebruiken die voor UNRWA werken. Het is politiek en ik word er gek van.”

Hij voegde eraan toe: “Ik zal de UNRWA blijven verdedigen. Hun werk in Libanon, hun werk in Jordanië, ik ben er geweest, ik ben in de vluchtelingenkampen geweest. Ik heb het curriculum onderzocht waar mensen helemaal gek van worden en zeggen dat het antisemitisch is. Ik geloof niet dat dat zo is. Ik denk dat UNRWA elke dag wordt belasterd.”

“Geloof ik dat Israël genocidale activiteiten ontplooit? Waarschijnlijk wel, van wat ik heb gezien.”

Tijdens het telefoongesprek zei hij ook dat hij gelooft dat Israël ‘genocidale activiteiten’ pleegt: “Geloof ik dat Israël genocidale activiteiten ontplooit? Waarschijnlijk wel, van wat ik heb gezien.”

Hij zei dat Netanyahu niet alleen Gaza pijn doet, maar ook Israël: “Netanyahu doet Israël pijn. Hij doodt niet alleen Gazanen, maar doet ook Israël pijn. Dus voor de liefde van Israël, zeg hem te stoppen.”

Tot slot zei hij dat Israël – en niet andere landen – moet opdraaien voor de kosten van de oorlog: “Israël moet betalen voor de wederopbouw van het land dat het heeft vernietigd. Ik wil daar niet voor betalen,” zei hij, voordat hij erkende dat Canada waarschijnlijk zal worden opgeroepen om iets bij te dragen, samen met Arabische Golfstaten…

 

Dit is de vertaling van een X-draad van Arnaud Bertrand.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!