Foto: Lei Lei, Wikimedia Commons / CC0
Dave DeCamp,

VS geeft Israël groen licht om burgers te doden in Rafah

VS-functionarissen vertelden Politico dat er geen gevolgen voor Israël zouden zijn als het Rafah zou binnenvallen. Dat zal leiden tot een nog groter bloedbad dan nu al het geval is.

donderdag 15 februari 2024 16:00
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

De VS heeft Israël groen licht gegeven om burgers in Rafah te doden, ondanks publieke verklaringen van VS-functionarissen die Israël oproepen om met een plan te komen om burgers te beschermen in de stad, die vol zit met naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen.

Deze functionarissen vertelden Politico dat de regering-Biden geen gevolgen voor Israël plant als het zou doorgaan met een grote aanval op Rafah, die onvermijdelijk een groot aantal burgers zou doden. “Er zijn geen sanctieplannen in de maak, wat betekent dat Israëlische troepen de stad kunnen binnendringen en burgers schade kunnen berokkenen zonder dat daar Amerikaanse consequenties aan verbonden zijn”, aldus het rapport.

Er zijn geen sanctieplannen in de maak, wat betekent dat Israëlische troepen de stad ongestraft kunnen binnendringen

Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, maakte maandag op een persconferentie duidelijk dat de VS er niet aan denkt om Israël van militaire hulp af te sluiten als het doorgaat met de aanval. Toen hem werd gevraagd of de VS heeft gedreigd hulp in te houden, zei Kirby: “We gaan Israël blijven steunen… En we zullen ervoor blijven zorgen dat ze over de middelen en mogelijkheden beschikken om dat te doen.”

President Biden komt ook niet terug op zijn volmondige steun voor de Israëlische slachting in Gaza, ondanks berichten dat hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in privégesprekken zou hebben ontmoedigd om dat te doen.

Het Congres is ook het eens met het blijven steunen van de massamoord op Palestijnen, terwijl de Senaat stemde voor het goedkeuren van een wetsvoorstel voor buitenlandse militaire hulp van 95 miljard dollar, waarin 14 miljard dollar voor Israël is opgenomen.

Slechts twintig Republikeinen stemden voor het wetsvoorstel, maar de oppositie is te wijten aan het ontbreken van een grensakkoord, aangezien vrijwel alle Republikeinen voorstander zijn van onvoorwaardelijke steun aan Israël, meer nog dan de Democraten in het Congres.

De meerderheid van de Palestijnen in de stad schuilt in tenten op straat, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor een Israëlische aanval

Rafah telde voor de oorlog 275.000 inwoners, wat betekent dat de Palestijnen die uit andere delen van de Strook zijn verdreven de bevolking hebben vervijfvoudigd.

De meerderheid van de Palestijnen in de stad schuilt in tenten op straat, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor een Israëlische aanval. Bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah in de nacht van zondag op maandagochtend kwamen 27 kinderen en 22 vrouwen om het leven.

 

Dit artikel verscheen op Antiwar.com.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!